Спеціальні потреби

МВФ радить США підвищувати зарплати та соціальний захист, збільшувати продуктивність економіки


Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард
Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард

МВФ оприлюднив оцінки економіки та фінансового сектору США.

За теперішніх тенденцій зростання, в липні Америка досягне найдовшого періоду зростання за історію, йдеться в звіті МВФ опублікованому 6 червня. Економіка США зростає з часу закінчення фінансової кризи у червні 2009 року. Рівень безробіття в країні досяг найнижчих показників за 50 років.

Однак, переваги десятиліття зростання економіки мають розподілятись більш широко, зазначили у фонді. Звіт МВФ розкритикував соціальні показники США: тривалість життя знижується, дохід пересічних домогосподарств в реальному вимірі зріс лише на 2,2% з 1990-х в той час, як ВВП на душу населення показав зростання у 23%.

Для того, щоб більш широкі верстви населення могли відчути переваги від тривалого зростання економіки, МВФ, серед іншого, пропонує США запровадити оплачувану відпустку по догляду за дитиною, збільшити мінімальну зарплату, посилити доступ до охорони здоров'я, та інше.

Серед ризиків для економіки США в організації назвали торговельні суперечки, зміни на ринках цінних паперів та умовах інвестування до країни.

Бюджетне стимулювання економіки у післякризовий період призвело до зростання відношення боргу до ВВП, зауважують експерти фонду. Для того, щоб надати поштовх зростанню, експерти розглядають можливий варіант змін в політиці прийняття іммігрантів, щоб збільшити приплив саме кваліфікованої робочої сили, що може підвищити продуктивність економіки, йдеться в звіті.

Оцінка проводилась у відповідності до Статті 4 Угоди про МВФ, яка передбачає регулярний моніторинг стану економік країн-членів організації, виявляє небезпечні тенденції, що можуть призвести до кризи, та надає рекомендації. Така оцінка проводиться навіть, якщо країна не потребує коштів МВФ.

Дивіться також: Робота у США: Іноземнці компенсують недобір лікарів у сільській місцевості США

Робота у США: Іноземнці компенсують недобір лікарів у сільській місцевості США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG