Спеціальні потреби

МОК дозволив “нейтральним” спортсменам з Росії та Білорусі взяти участь в Олімпійських іграх 2024. Реакції на рішення


Олімпійські кільця на честь офіційного оголошення МОК про те, що Париж виграв заявку на проведення Олімпійських ігор 2024 року, перед Ейфелевою вежею на площі Трокадеро в Парижі, Франція. 14 вересня 2017 року. (Фото: REUTERS/Christian Hartmann)
Олімпійські кільця на честь офіційного оголошення МОК про те, що Париж виграв заявку на проведення Олімпійських ігор 2024 року, перед Ейфелевою вежею на площі Трокадеро в Парижі, Франція. 14 вересня 2017 року. (Фото: REUTERS/Christian Hartmann)

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) заявив у п’ятницю, 8 грудня, що дозволить індивідуальним спортсменам з Росії та Білорусі взяти участь в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі. Вони мають пройти кваліфікацію й виступатимуть у нейтральному статусі.

Спортивні команди, а також атлети, які підтримують війну або входять до складу збройних сил Росії чи Білорусі, не матимуть права взяти участь в іграх. Про це повідомляє мережа CNN.

“Індивідуальні нейтральні спортсмени (ІНС), які пройшли кваліфікацію за наявними системами кваліфікації Міжнародних федерацій (МФ) на ігровому полі, будуть оголошені такими, що мають право брати участь в Олімпійських іграх у Парижі 2024 року. Індивідуальні нейтральні спортсмени - це спортсмени з російським або білоруським паспортом", - йдеться в заяві МОК, яку цитує CNN.

“Жоден прапор, гімн, кольори чи будь-яка інша ідентифікація Росії чи Білорусі не будуть демонструватися на Олімпійських іграх у Парижі 2024 року на будь-якому офіційному місці проведення чи будь-якому офіційному заході”, - додано в заяві.

Реагуючи на це рішення, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав на своїй сторінці в мережі Х (раніше Twitter): “МОК фактично дав Росії зелене світло на перетворення Олімпійських ігор на зброю. Тому що Кремль використовуватиме кожного російського та білоруського спортсмена як зброю у своїй пропагандистській війні. Я закликаю всіх партнерів рішуче засудити це ганебне рішення, яке підриває олімпійські принципи”.

Своєю чергою, Себастьян Коу, президент Всесвітньої ради легкої атлетики заявив, що міжнародна керівна організація з легкої атлетики не змінить своєї заборони росіянам і білорусам повернутися на змагання.

Говорячи наприкінці дводенного засідання Всесвітньої ради легкої атлетики в Монако, Коу зазначив: “Ви цілком можете побачити деяких нейтральних спортсменів з Росії та Білорусі в Парижі, але вони просто не будуть з легкої атлетики. Позиція, яку наш спорт зайняв – і постійно займав [дотепер] – щодо цього, незмінна”.

“Наша позиція є усталеною. Ми ухвалили рішення, що там не буде повноправних або навіть нейтральних спортсменів”, - цитує Коу видання Athletics Weekly, додаючи, що наразі лише 12 російських і шість білоруських спортсменів мають олімпійські стандарти для участі в іграх у Парижі.

Генеральний директор міжнародного руху спортсменів Global Athlete Роб Кьолер зазначив на своїй сторінці в мережі Х: “Під керівництвом Баха МОК продовжує плазувати перед Росією та Білоруссю. МОК використовує ту саму інструкцію, зазначаючи, що багато організацій підтримують повернення російських і білоруських спортсменів. Це ті самі організації, які залежать від фінансування МОК, тому вони дотримуються лінії партії”.

“Насправді МОК проігнорував заклики тисяч спортсменів до повної заборони як Росії, так і Білорусі. Росія порушила Олімпійське перемир'я три рази, і Путін використовував своїх спортсменів для державної пропаганди, щоб виправдати своє жорстоке вторгнення в Україну. Путін знову перемагає”, - додав Кьолер.

Своєю чергою, посольство Литви у Швеції нагадало на своїй сторінці в мережі Х: “Жодні спортсмени з кривавих країн-агресорів Росії та Білорусі не повинні допускатися на Олімпійські ігри або інші спортивні змагання. МОК повинен пропагувати ідеали миру, але не пропонувати олімпійський подіум для терористичних режимів”.

Літні Олімпійські ігри в Парижі відбудуться з 26 липня по 11 серпня. Раніше цього року міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт заявляв, що Україна готова взяти участь на Олімпіаді в Парижі навіть за умов допуску до змагань спортсменів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG