Спеціальні потреби

Українці дякують Джонсону «за лідерство», росіяни зловтішаються, що «зламав зуби» – реакції на відставку британського прем’єра


Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон позують для фотографії перед зустріччю, у Києві, Україна, 17 червня 2022 року. Прес-служба президента України/Роздатковий матеріал через REUTERS
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон позують для фотографії перед зустріччю, у Києві, Україна, 17 червня 2022 року. Прес-служба президента України/Роздатковий матеріал через REUTERS

Ліз Трасс, міністерка закордонних справ Британії, член кабінету, який очолював Борис Джонсон, підтримала прем'єр-міністра у його рішенні піти у відставку, назвавши його «правильним».

«Уряд під керівництвом Бориса мав багато досягнень – здійснив Brexit, вакцини та підтримав Україну», – написала очільниця британського МЗС у своєму твіттер-повідомлені.

За її словами, нині країні «потрібні спокій і єдність», а уряд має продовжувати роботу, допоки не знайдеться новий лідер.

Борис Джонсон, якого переслідували скандали на домашній політичній сцені, оголосив у четвер, 7 липня, що йде з посади прем'єр-міністра Великої Британії після того, як він втратив підтримку міністрів та законодавців Консервативної партії. Проте він сказав, що залишатиметься на цій посаді, доки його партія не обере його наступника.

Однопартієць Джонсона, також колишній прем’єр, Джон Мейджор вважає, що Джонсон має піти чимшвидше, повідомляє агентство AFP.

«Пропозиція щодо того, щоб прем’єр-міністр залишався на посаді – до трьох місяців – через те, що він втратив підтримку свого кабінету, свого уряду та своєї парламентської партії, є нерозумною та може виявитися неприйнятною», – вважає Мейджор.

Цю ж думку підтримала і очільниця уряду Шотландії Нікола Стерджен.

Лідер опозиційної Лейбористської парті Кейр Стармер також вважає, що Джонсон не має залишатися на посаді. Він погрозив, що якщо консерватори самі не ухвалять цього рішення, то його партія порушить питання про недовіру до уряду.

«Йому потрібно піти цілком. Прем'єру потрібно повністю піти – не чіплятися ще на кілька місяців. Британії потрібен новий старт. Якщо партія торі не позбудеться його, лейбористи діятимуть в національних інтересах і винесуть вотум недовіри», – написав лідер опозиційної Лейбористської партії у твітері.

Європейці сподіваються на «нову сторінку»

У Європейському Союзі пригадали, що Джонсон був тим прем’єром, який вивів Велику Британію зі складу Європейського Союзу. Мішель Барньє, колишній очільник переговорів щодо Brexit з боку ЄС, сказав, що сподівається на більше конструктивні відносини з Британією після відставки Джонсона.

«Відхід Бориса Джонсона відкриває нову сторінку у відносинах з Великобританією. Нехай вони будуть більш конструктивними, з більшою повагою до взятих зобов’язань, зокрема щодо миру та стабільності в Північній Ірландії, і більш дружніми з партнерами в ЄС», – написав Мішель Барньє на своїй сторінці у мережі Твіттер.

Українці дякують за підтримку, російське МЗС відзначає «напіврозпад Британії»

Останньою країною, яку Борис Джонсон відвідав перед своєю відставкою, була Україна, якій Британія надала безумовну підтримку.

Після візиту президент України подякував британському прем’єру за підтримку і безпекову допомогу та за готовність Британії прийняти наступного року Міжнародну конференцію з питань реформ в Україні.

«Провів перемовини з Борисом Джонсоном. Подякував за незмінну підтримку України – нещодавнє рішення надати £1 млрд безпекової допомоги й сьогоднішнє щодо £100 млн. Говорили про продовольчу безпеку для світу й безпекові гарантії для України. Вдячні за готовність Британії прийняти #URC2023», – написав президент України у твітер-повідомленні 5 липня.

Радник президента Михайло Подоляк вже після оголошення про відставку Бориса Джонсона подякував йому за лідерство, яке він продемонстрував у підтримці України.

«Бути лідером – це називати російське зло злом та брати відповідальність у найбільш кризові часи. Бути лідером — це першим приїхати до Києва, попри ракетні обстріли. Дякую Борису Джонсону за те, що розуміє загрозу російського монстра та завжди на передовій підтримки України», – написав Подоляк у своєму твітері.

Речниця міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова відреагувала на відставку британського прем’єра коментарем про занепад Заходу.

«Усім очевидно, що ліберальні режими перебувають у глибокій політичній, ідеологічній та економічній кризі. Ситуація напіврозпаду Британії викликає тривогу. Некерованість, хаос, піке – основні характеристики, які дають експерти», – сказала вона.

Вона пов’язала відставку Джонсона з «прагненням зруйнувати Росію».

«Росію зруйнувати не можна. А зуби обламати про неї можна, ними ж і подавившись», – написала речниця МЗС Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG