Спеціальні потреби

Оголошено вирок звинуваченому у корупції судді


Оголошено вирок звинуваченому у корупції судді
Оголошено вирок звинуваченому у корупції судді

Районний суд Києва оголосив сьогодні вирок у резонансній справі - за звинуваченням у хабарництві екс-керівника Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича засудив до позбавлення волі на термін 10 років. Ще три роки після цього він не зможе займати будь-які посади в судах та органах державної влади. Вирок передбачає конфіскацію майна засудженого. Суддю арештували ще за часів попередньої влади – під час обшуку в його кабінеті та вдома вилучили мільйони доларів.

Захисники засудженого вже заявили, що оскаржуватимуть вирок, адже вважають свого клієнта невинним. За законом вони можуть зробити це протягом 15 днів. Проте суддя вирішив доведеним факт отримання колишнім колегою хабаря у особливо великих розмірах.

Продовжується слідство і в справі іншого високопосадовця – колишнього керівника Держфінпослуг Василя Волги. Прокуратура звинувачує його у отриманні 500 тисяч доларів хабаря. Проте найбільше проблем із правоохоронними органами у представників попередньої влади. Звинучачення висунуті екс-прем'єр міністру Юлії Тимошенко, екс-міністру МВС Юрію Луценку та багатьом іншим колишнім посадовцям.

Попри значну кількість резонансних справ, громадяни України не надто вірять у щирість намірів влади подолати корупцію, зауважують експерти Київського міжнародного інституту соціології. Науковці на підставі проведених за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) досліджень твердять - майже дві третини опитаних громадян зізнаються, що протягом року давали або брали хабарі. Ця цифра залишається стабільною з 2007 року – часу, коли проводилися попередні опитування.

Основну відповідальність за боротьбу з корупцією громадяни й надалі покладають на президента Януковича, який проголосив це пріоритетом своєї адміністрації. Однак в те, що влада дійсно ефективно бореться з корупцією, вірять не більше 17% населення, зазначають соціологи.

XS
SM
MD
LG