Спеціальні потреби

ГПУ: Вибухи в Дніпропетровську розслідують як теракт


Місце одного із вибухів у Дніпропетровську 27-го квітня
Місце одного із вибухів у Дніпропетровську 27-го квітня

Генеральна прокуратура України продовжує вважати серію вибухів в Дніпропетровську минулого тижня проявом тероризму, заявив сьогодні керівник відомства Віктор Пшонка:

“Справа як була порушена по теракту, так і є. Тому немає ніяких підстав для зміни кваліфікації цього злочину”.

Генпрокурор також запевнив, що правоохоронні структури продовжують шукати виконавців та організаторів чотирьох вибухів, внаслідок яких постраждали понад тридцять людей, зокрема й діти. Заява ГПУ пролунала після того, як українські ЗМІ повідомили, що основна версія слідства — кримінальні розборки. Правоохоронці визнають, що слідство продовжує відпрацьовувати декілька версій подій і поки що не зупинилося на якійсь із них. Кажуть, що озвучувати їх нині - недоречно. Мовляв, це може зашкодити слідству. Серед версій слідства очевидно є й політична. Представники опозиційної партії “Свобода” заявляють про виклики на допити у цій справі своїх активістів.

Тим часом МВС повідомило результати криміналістичної експертизи, яка встановила, що всі вибухові пристрої були саморобними. Всі вони були оболонкові, фугасної дії і мали потужність від 160 до 300 грамів у тротиловому еквіваленті. Керівник Міністерства внутрішніх справ Віталій Захарченко визнає, що міліція посилила охорону громадського порядку, однак не вбачає підстав для оголошення в країні надзвичайного стану:

“Я вважаю, що на сьогоднішній день такої ймовірності або необхідності не існує. Після вибухів, які пролунали в Дніпропетровську, ми ввели посилений варіант несення служби не лише в Дніпропетровську, але й в цілому в Україні. Міліція зараз проводить ці заходи для того, щоб не було повторень вибухів”.

Служба безпеки України повідомляє про розшук підозрюваних у цілодобовому режимі. “У заходах, що здійснюються для розшуку злочинців задіяні всі, без винятку, підрозділи центрального управління СБУ та її регіональні органи. Необхідні процесуальні і розшукові заходи здійснюються підрозділами СБУ у цілодобовому режимі із залученням усіх наявних сил і засобів”, - заявив голова СБУ Ігор Калінін після того, як на адресу служби пролунала критика президента. Минулого тижня слідчі розповсюдили фотороботи та прикменти трьох чоловіків віком від 30 до 40 років, яких підозрюють в організації вибухів в Дніпропетровську.

XS
SM
MD
LG