Спеціальні потреби

Опозиція анонсує спільні дії на парламентських виборах


Опозиція анонсує спільні дії на парламентських виборах
Опозиція анонсує спільні дії на парламентських виборах

Найбільші українські опозиційні партії заявили про об'єднання зусиль на парламентських виборах, які відбудуться за новим законом. Однак політичні сили, які мають примарні шанси подолати виборчий бар'єр, звинуватили партнерів у зраді і закулісних домовленостях із правлячою верхівкою. В таборі опонентів влади, яких об'єднало антипатія до президента, назріває розкол і процес перегрупування сил.

Принаймні дві політичні сили анонсували, що вже з наступного тижня почнуть консультації про створення механізму взаємодії під час кампанії. Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк заявив, що ухвалений напередодні закон стимулюватиме опонентів влади до об'єднання. Мовляв, до цього спонукатиме збільшений до п'яти відсотків прохідний бар'єр, який зможуть подолати лише найпотужніші партії.

«Це дуже серйозний стимул врешті-решт діяти спільно. Із наступного тижня ми починаємо виписувати схему взаємодії на парламентській кампанії 2012 року. Думаю, що опозиція піде на вибори двома, можливо, трьома колонами. Завдання опозиції - зібрати більшість у Верховній Раді нового скликання. Завдання опозиції - показати потужний результат, нову якість політики і політиків» - говорить Яценюк.

За словами політика, опозиція, передусім, має визначитися з єдиним списком кандидатів у мажоритарних округах та спільно сформувати виборчі комісії. Яценюк каже, що вже отримав згоду на початок переговорів від партнерів із БЮТ і закликав приєднатися до них інші опозиційні сили.

Намір координувати спільні дії підтвердили і в партії Батьківщина. Один із її лідерів Сергій Соболєв назвав завданням опозиції висунути в усіх мажоритарних округах єдиного кандидата: «Зараз багато залежатиме від того, чи домовиться опозиція щодо мажоритарних округів і чи виставить гідних кандидатів, а не просто тих, хто буде йти під брендом тієї чи іншої політичної сили. Я впевнений, якщо ми зможемо домовитися і виставити в кожному окрузі по єдиному кандидату, це буде запорукою успіху», – зазначив Сергій Соболєв.

Втім, ті опозиційні сили, які мають примарні шанси самостійно подолати п'ятивідсотковий бар'єр і потрапити до парламенту, поки що воліють критикувати послідовників Юлії Тимошенко і Арсенія Яценюка. Анатолій Гриценко з Громадянської платформи назвав голосування за закон змовою із Партією регіонів. «Банкова (за підтримки опозиції) прийняла концептуально свій закон, розроблений без опозиції і спрямований проти опозиції, аби Янукович отримав більше шансів контролювати наступний парламент. Очевидно співпали інтереси Партії регіонів, Батьківщини і Фронту змін – законом відсікти обрання до Верховної Ради представників інших партій», - написав Гриценко в своєму блозі.

З критичною заявою виступила і Наша Україна. В ній говориться, що нові правила проведення виборів мінімізують шанси на їх чесність. Партія називає виборчий закон елементом “сценарію збереження теперішнього режиму Партії регіонів”. “Запровадження високого 5% виборчого бар’єру для партій спрямоване на недопущення приходу в парламент нових політичних сил та якісного оновлення влади. Це відверте ігнорування позиції понад 50% українців, які сьогодні не хочуть голосувати за великі партії, які уже неодноразово були представлені в парламенті” - вважають у Нашій Україні. Заява дає зрозуміти, що партія не збирається об'єднуватися із політичними силами Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка.

Про самостійну участь у виборах фактично заявили і у партії Свобода. Її лідер Олег Тягнибок вже заговорив про відмову від співпраці своєї політичної сили з іншими опозиційними партіями, які підтримали виборчий закон. Він нагадує партнерам про домовленості наполягати на збереженні правил, за якими відбувалися останні дві кампанії. “Особливо дивує: цей закон ухвалено не тільки без громадського обговорення, (...) а й за спинами партнерів по опозиції. Тому постає питання в доцільності перебування ВО "Свобода" у Комітеті опору диктатурі. На найближчій Політраді ми розглянемо це питання”.

Обурилися новим законом і в партії Віталія Кличка УДАР.

XS
SM
MD
LG