Спеціальні потреби

МЗС з’ясовує долю українців у Лівії


Лівійські повстанці
Лівійські повстанці

Міністерство закордонних справ України з'ясовує долю українських громадян, яких декілька днів тому захопили і утримують під вартою лівійські повстанці. Вдатися до більш рішучих пошуків українських дипломатів змусили повідомлення в іноземних ЗМІ про начебто страту 11 українців за підозрою в участі у бойових діях на стороні поваленого лідера Лівії Муаммара Каддафі. Таку звістку поширила хорватська газета, яка посилаючись на власні джерела, заявила про ліквідацію повстанцями понад 80 іноземців, яких вважали найманцями.

Українські дипломати не підтверджують цих даних. Мовляв, зв'язувалися із українським посольством у Тріполі - там про ймовірну страту нічого не чули. В МЗС запевнили, що продовжують перевіряти інформацію. З'ясовують також звідки про це дізналися хорватські журналісти.

В українське зовнішньополітичне відомство втретє за останній час викликали главу дипломатичного представництва Лівії в Києві. Йому передали вимогу української влади негайно звільнити українських громадян. Їх просять перевести в посольство України в Тріполі. Дипломати наголошують, що арешт українців без пред'явлення ним будь-яких звинувачень трактується як порушення прав і кажуть, що за останніми даними, в полоні у повстанців перебуває 22 українці.

Родини захоплених в полон громадян України звернулися за допомогою до омбудсмана Ніни Карпачової. Дружини мешканців Херсонщини доводять, що їхні чоловіки працювали на нафтові компанії будівельниками та інженерами і не брали участі в бойових діях. Вони кажуть, що рідних утримують під вартою, не висуваючи їм ніяких звинувачень.

Родини нарікають на брак інформації від українського дипломатичного представництва у Лівії і вимагають від нього більш активних дій. “Ми кожного дня звертаємося до посольства України у місті Тріполі, але консул надає нам обмежену інформацію, та не має відповіді, у чому наших громадян остаточно звинувачують, чи є на це законні підстави та коли їх переведуть до будівлі посольства» - цитують звернення в офісі омбудсмена.

XS
SM
MD
LG