Спеціальні потреби

Азаров: Україна виконала головні вимоги МВФ


Микола Азаров
Микола Азаров

Україна виконала головні вимоги Міжнародного валютного фонду і розраховує на відновлення фінансування. Про це голова уряду Микола Азаров розповів послу Сполучених Штатів в Україні Джону Теффту. Керівник кабміну також проінформував дипломата, що уряд ретельно працює з місією МВФ, яка нині перебуває у Києві: “Найголовніший і найскладніший пункт - дефіцит консолідованого бюджету разом з дефіцитом Нафтогазу - ми виконуємо”.

Азаров каже – єдине спірне питання на переговорах із МВФ – вимога підняти тарифи на газ та тепло для населення. Уряд намагається переконати керівництво Фонду в небажаності такого кроку. Адже, він призведе до втрати платоспроможності на внутрішньому ринку а значить і гальмування економічного росту.

Оглядачі зауважують, що зустріч із послом може свідчити про те, що українські урядовці намагаються заручитися підтримкою Сполучених Штатів, які мають серйозний вплив на МВФ. Американський уряд міг би переконати керівництво міжнародної організації відновити фінансування попри невиконання усіх вимог.

Ще навесні цього року Микола Азаров говорив, що Україна може обійтися й без грошей від Фонду. Мовляв, економіка країни розвивається стабільно і необхідності у кредитах немає. Проте експерти зауважують, що нині без відновлення кредитування від МВФ українській владі буде складно утримати стабільність фінансової ситуації в країні. Останніми місяцями через падіння на світових ринках попиту на метали значно скоротилося надходження в Україну валюти. Ситуацію погіршило і скорочення експорту зернових, яке сталося після запровадження урядом мита на вивезення пшениці та кукурудзи. Відтоку валюти з країни сприяє подорожчання російського газу та інших енергоносіїв.

Уряд розраховує до кінця року отримати два транші кредиту МВФ на загальну суму майже 3 мільярди доларів. Гроші мають поповнити резерви Національного банку України, які нині витрачаються на підтримку курсу гривні. Проте деякі експерти висловлюють сумнів в тому, що Фонд відновить фінансування в 2011 році. Місія Міжнародного валютного фонду продовжить роботу в Україні до 4 листопада.

XS
SM
MD
LG