Спеціальні потреби

Як мусульмани у США святкують Рамадан


Американські мусульмани святкують Рамадан
Американські мусульмани святкують Рамадан

Прибуваючи до США з різних куточків планети, емігранти привозять із собою частинку своєї культури і традицій, які не рідко доводиться пристосовувати до життя у новому суспільстві.

Так, влітку мусульманам не легко відзначати Рамадан, адже вікові традиції ісламу не завжди вписуються у сучасне життя. Проте одна мусульманська сім’я в штаті Каліфорнія знаходить шляхи дотримуватися своїх традицій.

Звичайне ніби тренування. Однак для 4 гравців гра справжнє випробовування.

Нейла Елмарсі, її сестра Ейша та брати Юсуф і Омар успадкували любов до футболу від батька. До гри ставляться дуже серйозно. Особливо влітку під час святкування Рамадану, коли цілий день мусульмани повинні дотримуватись посту.

Омар каже, що втомлюється значно швидше і, що зосередитись йому також важко.

Родина Елмарсі сповідує іслам, тож протягом Рамадану вони весь місяць утримується від їжі та води від сходу до заходу Сонця.

Ейша каже, що не пити воду весь день, це для неї найважче. Більшість товаришів Нейли по команді не мусульмани і у них виникає повно запитань на які, каже вона, намагається відповідати. Ейша додає, що її друзі завжди підтримують її.

Однак у їх брата футболіста Юсуфа інший досвід:

«Деякі кажуть, давай, давай грай сильніше».

Ейша переконана, що віра робить її сильнішою:

«Я відчуваю, що коли постити з певною метою Бог дає сили і навіть полегшує страждання. Тому я бігаю набагато швидше під час посту».

Мумад Медкур - баскетболіст, і не може втрачати фізичну форму. Крім цього він ще й вчитися під час Рамадану. Голодування, каже хлопець, прочищає йому голову:

«Легше зосереджуватися. Не думаєш про їжу. Думаєш лише про навчання і роботу».

Рамадан не тільки піст і дисципліна.Зі заходом Сонця американці-мусульмани ідуть у мечеть, після чого сідають за стіл.

Мусульманка Рімель Баґорі каже, що їй подобається ходити в мечеть під час Рамадану, бо всі там збираються.

Рімель емігрувала з Єгипту до США, коли їй було 16 років. Рамадан на її батьківщині велике свято:

«Там усі святкують разом з тобою. А у США всі йдуть на роботу, у коледж, у школу. Це не те саме, що вдома».

Тому приходячи у мечеть, жінка відчуває свято, точнісінько як було в Єгипті.

Усе ж є чимало мусульман, яким більше до вподоби святкувати Рамадан у Сполучених Штатах. Усман Мадха свого часу жив у Саудівській Аравії:

«Там не дивлячись на те, що тебе оточує ціла країна, ти один. Тут у тебе родичі та друзі. Попри те, що це не мусульманська країна, ти в оточенні рідних».

Багато американських мусульман кажуть, що родинні зв’язки та молитви допомагають їм долати фізичні та психологічні проблеми, пов’язані з постом під час Рамадану.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG