Спеціальні потреби

Нетаньягу назвав удар по Рафаху "трагічною помилкою". Білий дім закликає Ізраїль захищати цивільних


Руйнування після удару сил Ізраїлю в Рафаху, Смуга Гази, 27 травня 2024 року
Руйнування після удару сил Ізраїлю в Рафаху, Смуга Гази, 27 травня 2024 року

Щонайменше 45 людей загинуло і ще двісті осіб зазнали поранень після удару військ Ізраїлю по табору біженців в палестинському місті Рафах у неділю, повідомляє місцева влада в Смузі Гази.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав удар по табору в Рафаху "трагічною помилкою".

"Попри наші найбільші зусилля не зашкодити невинним цивільним, вчора сталася трагічна помилка", - сказав Нетаньягу про удар 26 травня, звертаючись до парламенту країни.

Він повідомив, що Ізраїль розслідує авіаудар, якого військо завдало по Рафаху.

В Білому домі вказали на "жахливі" фото після удару ізраїльських військових і наголосили на необхідності захистити цивільних. "Ізраїль має право переслідувати ХАМАС, і наскільки нам відомом, цей удар вбив двох високопоставлених терористів ХАМАСу, відповідальних за напади на ізраїльських цивільних. Але ми чітко вказуємо, що Ізраїль повинен вживати всіх можливих заходів, щоб захистити цивільних", - заявив представник Ради національної безпеки США. Він додав, що США активно співпрацюють з військом Ізраїлю над розслідуванням.

Міністерство охорони здоров'я Гази, яке контролює ХАМАС, повідомило, що більша частина загиблих - жінки, діти та люди похилого віку, додавши, що кількість загиблих, ймовірно, зросте через те, що люди зазнали сильних опіків.

Ізраїль та Сполучені Штати неодноразово заявляли, що представники угруповання ХАМАС часто переховуються у будівлях, де зосереджене цивільне населення палестинців.

Збройні сили Ізраїлю заявили, що удар базувався на "точних розвідданих" і знищив начальника штабу ХАМАСу та ще одного представника ХАМАСу, відповідального за смертоносні напади на ізраїльтян.

Удар було проведено після того, як ізраїльські сили перехопили вісім ракет, випущених у бік Ізраїлю з району Рафах на півдні Гази.

Світові лідери розкритикували ізраїльський удар та закликали виконати рішення суду ООН, за яким Ізраїль має припинити атаки на Рафах.

Президент Франції Еммануель Макрон висловив обурення останніми атаками Ізраїлю. "Ці операції мають бути припинені. У Рафаху немає безпечних зон для палестинських цивільних", - написав він у X.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок і Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявили, що рішення Міжнародного суду ООН необхідно поважати. "Міжнародне гуманітарне право поширюється на всіх, також на ведення війни Ізраїлем", – сказала Бербок.

ХАМАС напав на Ізраїль 7 жовтня. Тоді палестинські бойовики вбили близько 1200 людей, переважно цивільних, і захопили близько 250 заручників. ХАМАС все ще утримує близько 100 заручників і тіла близько 30 інших після того, як більшість було звільнено під час припинення вогню минулого року.

Близько 80% із 2,3 мільйона жителів Гази покинули свої домівки, посадовці ООН стверджують, що в деяких частинах регіону поширюється голод.

В статті використано матеріали АР, Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG