Спеціальні потреби

Верховна рада провалила голосування за «сенсорну кнопку»


Верховна рада України
Верховна рада України

Дива не відбулося. Депутатам не стало сил відмовитись від улюбленої «гри на піаніно». У четвер Верховна рада провалила постанову про запуск нової системи голосування, яка позбавила б парламентарів можливості голосувати за відсутніх однопартійців і змусила б кожного особисто виконувати свій депутатський обов’язок.

За рішення проголосували 222 депутати при 226 необхідних. При цьому найменше охочих власноруч натискати свою кнопку виявилось у Партії регіонів. Провладна фракція дала всього лише 10 голосів «за». Водночас прийняття проекту підтримали 92 бютівці, 51 нунсівець, 25 комуністів, 20 литвинівців, 12 депутатів з групи «Реформи заради майбутнього» і 12 позафракційних.

Проваливши «сенсорну клавішу», народні обранці відмовились голосувати за проект навіть як за основу і відправили його на доопрацювання.

Пояснюючи причини непідтримки регіоналами нової сенсорної системи, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що фракцію турбує відсутність позитивного висновку щодо цієї системи з боку «Укрспецзв’язку». А голова регламентного комітету Ради регіонал Володимир Макеєнко вказав на те, що запроваджувати нову систему голосування можна тільки після відповідних змін до регламенту. Спікер Володимир Литвин уже пообіцяв, що внесе на розгляд Ради проект таких регламентних змін.

Водночас у фракції БЮТ зробили свої висновки з невдалого голосування, якому для результативності забракло лічених голосів. У БЮТі каються, що не змогли зібрати фракцію у повному складі, – мовляв, розслабились, повіривши регіоналам, які напередодні обіцяли підтримати проект. Як сказав журналістам заступник голови фракції Сергій Соболєв, під час нового голосування за «сенсорну кнопку» в залі будуть усі 105 депутатів-бютівців.

Депутати опозиції, які виступили з ініціативою відмовитись від голосування в парламенті чужими картками, кажуть, що розчаровані рішенням Ради. Ось як це рішення прокоментував в інтерв’ю «Голосу Америки» депутат-нунсівець Володимир Ар’єв, який особисто постраждав від практики подібного голосування:

«Те, що сьогодні Верховна рада відмовилась запровадити систему, яка би зруйнувала «кнопкодавство», я сприйняв з обуренням. Адже це питання давно вже перезріле. Вся Європа сміється з українського парламенту і з того, як «піаністи» бігають від пульта до пульта, натискаючи кнопки. Але, очевидно, Партія регіонів, яка, власне, і не дала голосів, не готова до того, щоб депутати виконували Конституцію і голосували особисто.

Те, що таке рішення могло бути, я знав з учорашнього вечора, коли був присутній на засіданні комітету з питань депутатської етики і регламенту. Я там бачив, як представники Партії регіонів відшукували всі можливі відмовки, аби тільки не запроваджувати цю систему. Найсмішнішою відмовкою було те, що ця система не сертифікована і вона може бути шкідливою для здоров’я. Виходить, що для здоров’я пальця вона шкідлива. І смішно, і сумно».

Отож сьогоднішній результат закономірний. І запровадження нової системи будуть відтягувати якомога довше. Однак зрештою регіоналам таки доведеться під тиском громадськості і журналістів, які ганьблять та висміюють цю «гру на піаніно», піти на те, щоб запровадити нову систему. Інша справа, що після цього вони шукатимуть можливість внести зміни в регламент такі, щоб скасування «кнопкодавства» по них не вдарило. От уже зараз кажуть про те, що треба залишити голосування не «за», а «проти». Тобто щоб голосування «за» відбувалося автоматично, за замовченням; а якщо хтось хоче висловитися проти і якщо більшість прийде і натисне «проти», лише тоді закон не ухвалений. Тобто шукають усі можливості, щоб самим не голосувати».

На думку Ар’єва, провладні депутати не хочуть голосувати особисто, бо вони не парламентарі, а бізнесмени:

«Партія регіонів набирала собі депутатів не за принципом – хто відданий українському парламентаризму, а щоб множити статки. І, власне, цих депутатів ми й не бачимо у Верховній раді, за них працюють молодші депутати, які їм служать і натискають за них кнопки. Ось це найголовніша причина спротиву Партії регіонів запровадженню нової системи голосування. Вони її не хочуть саме через те, що це не парламентарі, а бізнесмени, які прийшли за депутатською недоторканністю», – вважає Ар’єв.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG