Спеціальні потреби

Путін: Росія і Європа не переконали Порошенка продовжити перемир’я


Російський президент Володимир Путін заявив у вівторок, що йому і його європейським партнерам не вдалося переконати українського президента Петра Порошенка продовжити режим припинення вогню, і український лідер тепер несе повну відповідальність за насильство в країні.

«На жаль, президент Порошенко прийняв рішення відновити бойові дії. І ми не змогли – я маю на увазі і себе, і своїх колег з Європи – не змогли його переконати в тому, що дорога до надійного, міцного, довгострокового миру не може лежати через війну», – заявив Путін на нараді з послами і постпредами РФ в Москві.

«Досі Петро Олексійович таки не мав прямого відношення до наказів розпочати військові дії. Тепер він взяв на себе цю відповідальність повністю. Не тільки військову, але й політичну, що набагато важливіше», – зазначив російський президент.

Президент Путін також звинуватив Україну у використанні «шантажу» у газових переговорах і заявив, що Київ зажадав «нічим не виправдане» зниження ціни на російський газ.

За словами Путіна, «добросовісні» споживачі і постачальники газу не повинні постраждати «через дії українських політиків».

Путін також порівняв Україну з Іраком, Лівією та Сирією, підкресливши небезпеку зовнішнього втручання, за якого країна може опинитися на межі дезінтеграції, національної катастрофи і втрати суверенітету.

«Нам всім у Європі потрібна свого роду страхувальна сітка, щоб іракський, лівійський, сірійський і, на жаль, в цьому ряду потрібно згадати і український, прецеденти не опинилися заразливою хворобою», – додав він.

Крім того, Путін звинуватив Захід у спробах дестабілізувати весь регіон за рахунок української кризи. За словами Путіна, Росія продовжить захищати інтереси етнічного російського населення за кордоном.

Сполучені Штати і Євросоюз вважають, що головним винуватцем нестабільності на сході України є сама Москва. Захід стверджує, що Кремль постачає проросійськи налаштованих сепаратистів зброєю, провіантом і військовими кадрами, що не дозволяє українським військовим закінчити зачистку східних областей від добре озброєних бойовиків.

Нагадаємо, у сепаратистів в останні кілька тижнів з’явилося важке озброєння: протитанкові гранатомети, ракети класу «земля-повітря» і кілька танків.

Російський лідер торкнувся і питання двосторонніх американсько-російських відносин. Путін зауважив, що Росія готова до конструктивного діалогу з США, але тільки на рівноправній основі.

«Ми не збираємося закривати наші відносини з США. Двосторонні відносини зараз перебувають не в кращій формі – це правда – але аж ніяк, і хочу це підкреслити, не з вини Росії. Ми завжди прагнули бути передбачуваними, вести справи на рівноправній основі, однак натомість наші законні інтереси часто ігнорувалися», – цитують Путіна російські ЗМІ.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG