Спеціальні потреби

Справа проти Олексія Пукача направлена до суду


В Україні стрімко розвиваються події у справі вбивста журналіста Георгія Гонгадзе. До суду передано справу проти Леоніда Пукача, а колишній президент Леонід Кучма знайомиться із справою відкритою проти нього. Про можливі наслідки судового процесу розповів у студії Голосу Америки партнер юридичної компанії Magisters Олексій Резніков, який представляв інтереси Віктора Ющенко у Верховному суді України під час президентських виборів 2004-го року.

Генеральна прокуратура України повідомляє, що направила до суду кримінальну справу за обвинуваченням у вбивстві журналіста Ґеорґія Ґонґадзе колишнього високопоставленого співробітника МВС Олексія Пукача. Слухання відбуватимуться у Печерському райсуді столиці.

Як повідомляють у відомстві, ГПУ затвердила обвинувальний висновок, де зокрема говориться, що Пукач за вказівкою тодішнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка та інших посадових осіб умисно вбив Ґеорґія Ґонґадзе, а також вчинив протиправні дії проти громадського діяча Олексія Подольського. Пукача також судитимуть за протизаконну вказівку підлеглим працівникам міліції знищити офіційні документи, зокрема й ті, що свідчили про встановлення за журналістом зовнішнього спостереження. Мовляв, такими діями вони завадили слідчім розкрити цей резонансний злочин.

У Генпрокуратурі також заявили, що справа щодо Юрія Кравченка закрита через його смерть, а щодо інших посадових осіб, які можуть бути причетними до вбивства Ґонґадзе, розслідується в окремому провадженні. Слідчі продовжують викликати на допит у справі про вбивство інших високопосадовців часів президентства Леоніда Кучми. У п’ятницю свідчення давав екс-секретар РНБО Євген Марчук, який не став розголошувати зміст розмови із слідчими. Ще раніше в ГПУ допитали екс-голову адміністрації президента Віктора Медведчука.

Водночас дехто продовжує висловлювати сумніви в тому, що справжніх замовників вбивства журналіста вдасться притягти до суду. Колишній співробітник Держохорони Микола Мельниченко висловлював припущення про намір Леоніда Кучми переконати президента Януковича зупинити його кримінальне переслідування. Один із лідерів опозиційної партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко закликав владу забезпечити максимальну прозорість судового процесу у цій справі:

«Слідство зараз треба не штовхати і не політизувати. Якщо воно має докази і порушило кримінальну справу стосовно екс-президента Кучми, то маємо їм допомогти, щоб на етапі досудового слідства зібрати якомога більше доказів. Далі треба розсекретити матеріали слідства і їх оприлюднити. Зробити доступними для всього суспільства. Третя складова – це відкритий судовий процес. Без жодних утаємничень, без будь-яких обмежень доступу для журналістів. Щоб все те, що основні свідки будуть казати, ставало відомо. Особливо Пукач. Єдине, в чому я переконаний, то це те, що слідство має чітко з’ясувати, який був мотив? Який мотив був у того ж Пукача на убивство?», – цитує Наливайченка офіційний партійний сайт.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG