Спеціальні потреби

Присяжні починають обговорення у кримінальній справі, де Трампа звинувачують у платі порнозірці за мовчання


Колишній президент США і кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп після спілкування зі своїми адвокатами виходить із зали суду штату Нью-Йорк, тим часом як 12 присяжних починають обговорювати його справу, 29 травня 2024 р. (Фото: Doug Mills через REUTERS)
Колишній президент США і кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп після спілкування зі своїми адвокатами виходить із зали суду штату Нью-Йорк, тим часом як 12 присяжних починають обговорювати його справу, 29 травня 2024 р. (Фото: Doug Mills через REUTERS)

Присяжні розпочали свої обговорення у середу, 29 травня, в кримінальному судовому процесі проти Дональда Трампа щодо приховування виплати коштів порнозірці Стормі Деніелс за її мовчання перед президентськими виборами.

За закритими дверима вони розглянуть докази та свідчення, й мають визначити, чи стане Трамп першим в історії президентом США, засудженим за кримінальний злочин.

Ви повинні відмовитися від будь-яких особистих думок або упереджень, які ви можете мати на користь або проти відповідача
Хуан Мерчан

Наразі достеменно невідомо, скільки часу може знадобитися для винесення вердикту у справі 77-річного Трампа, якого звинувачують у фальсифікації ділових записів з метою приховати виплату грошей порнозірці Стормі Деніелс напередодні виборів президента США 2016 року.

Дванадцять присяжних мовчки сиділи в залі суду в Нью-Йорку понад шість тижнів, поки прокурори викладали свої аргументи, а адвокати Трампа намагалися їх спростувати.

Вердикт присяжних може повністю змінити перебіг президентських перегонів 2024 року, в яких Трамп знову прагне потрапити у Білий дім. Опитування Reuters/Ipsos виявили, що обвинувальний вирок може коштувати Трампу підтримки серед незалежних і деяких республіканських виборців.

Якщо колишнього президента виправдають, це усуне серйозну юридичну перешкоду, звільнивши Трампа від обов’язку з’являтися в суді та паралельно вести президентську кампанію.

Якщо його визнають винним, він очікувано оскаржуватиме вирок. Трампу загрожують ще три кримінальні судові справи, але не очікується, що їх розгляд в суді може початися до президентських виборів, що мають пройти 5 листопада цього року.

Під час судового розгляду присяжні заслухали свідчення порнозірки Стормі Деніелс, яка в яскравих подробицях описала сексуальний контакт із Трампом у 2006 році, а також Майкла Коена, колишнього адвоката і агента Трампа, який заплатив 130 000 доларів в обмін на мовчання Деніелс під час президентської кампанії Трампа у 2016 році.

Ми ніколи не дізнаємося, чи ця спроба обдурити американського виборця вплинула на вибори
Джошуа Стейнґласс

Прокурори з офісу окружного прокурора Мангеттена Елвіна Брегга стверджують, що ця оборудка могла сприяти перемозі Трампа над демократкою Гілларі Клінтон, допомігши втаємничити невтішну історію від широкого загалу.

“Ми ніколи не дізнаємося, чи ця спроба обдурити американського виборця вплинула на вибори”, — сказав прокурор Джошуа Стейнґласс присяжним під час свого завершального слова у вівторок, 28 квітня.

Прокурори стверджують, що Трамп повернув Коену гроші, виплачуючи йому щомісячно певну суму, замасковану як витрати на юридичні послуги. Вони висунули щодо колишнього президента 34 обвинувачення у фальсифікації ділової документації, й повинні довести провину Трампа “поза резонним сумнівом”, що є стандартом за законодавством США.

Суд повернувся до роботи о 10:00 ранку за місцевим часом 29 травня, й суддя Хуан Мерчан, який веде цю справу, надав детальні інструкції присяжним.

“Ви повинні відмовитися від будь-яких особистих думок або упереджень, які ви можете мати на користь або проти відповідача”, — зазначив Мерчан.

Навіть якщо ви вважаєте свідчення Майкла Коена правдоподібними, ви не можете засуджувати підсудного виключно на основі цих свідчень, якщо не виявите, що вони підтверджені іншими доказами
Хуан Мерчан

Суддя також сказав присяжним, що вони не можуть покладатися виключно на свідчення Майкла Коена й повинні ретельно вивчати його твердження.

“Навіть якщо ви вважаєте свідчення Майкла Коена правдоподібними, ви не можете засуджувати підсудного виключно на основі цих свідчень, якщо не виявите, що вони підтверджені іншими доказами”, — сказав Мерчан.

Інструкції Мерчана підкреслили ключову роль, яку відігравав Коен як адвокат Трампа та його агент з “розв'язання питань” протягом близько десяти років, перш ніж вони посварилися.

Адвокат Трампа на теперішньому процесі Тодд Бланш заявив присяжним у вівторок стосовно Коена: “Він буквально найбільший брехун усіх часів”.

Трамп не визнав себе винним і заперечує, що коли-небудь мав сексуальні стосунки з Деніелс. Його адвокати кажуть, що Коен, який сам є засудженим злочинцем, збрехав під присягою, коли сказав, що Трамп знав про виплату грошей Деніелс до виборів і допоміг розробити схему відшкодування після його перемоги.

Протягом усього часу Трамп характеризував судовий процес як спробу союзників президента Джо Байдена, демократів завадити його президентській кампанії. Суддя Хуан Мерчан свого часу ввів заборону для Трампа публічно обговорювати й залякувати свідків та присяжних, а також оштрафував його на 10 000 доларів за її порушення.

В статті використано матеріали агентства Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG