Спеціальні потреби

Північна Корея провела ракетні постріли, на тлі занепокоєння США щодо ядерної програми країни 


Фото: люди в Сеулі, Південна Корея, дивляться на тестування ракетного зпуску Північною Кореєю, 28 жовтня 2022 року. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
Фото: люди в Сеулі, Південна Корея, дивляться на тестування ракетного зпуску Північною Кореєю, 28 жовтня 2022 року. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)

СЕУЛ, Південна Корея (AP) — Північна Корея випустила дві балістичні ракети малої далності в бік моря в п’ятницю під час своїх перших за два тижні пусків балістичних ракет. Військові США попередили Північну Корею, що застосування ядерної зброї «призведе до кінця цього режиму".

Збройні сили Південної Кореї зафіксували два пуски зі східного прибережного району Тончхон Північної Кореї близько полудня в п'ятницю, йдеться в заяві Об'єднаного комітету начальників штабів Сеула. За його словами, обидві ракети пролетіли приблизно 230 кілометрів на максимальній висоті 24 кілометри.

У заяві йдеться, що Південна Корея рішуче засуджує запуски, називаючи їх «серйозною провокацією», яка підриває мир в регіоні і порушує резолюції Ради Безпеки ООН, що забороняють будь-яку балістичну діяльність Північної Кореї.

Тихоокеанське командування США заявило, що запуски підкреслили «дестабілізуючий вплив» незаконної ядерної зброї та програм балістичних ракет Північної Кореї. Міністерство оборони Японії повідомило, що також виявило запуски і аналізує інформацію про тип ракет.

Міністерство закордонних справ Південної Кореї повідомило, що його головний ядерний представник провів окремі телефонні переговори зі своїми американськими та японськими колегами невдовзі після запусків. У ньому сказано, що троє домовилися посилити тристоронню координацію щодо Північної Кореї, і знову закликали Північну Корею припинити випробування зброї та повернутися до переговорів.

Послідовні запуски, перші випробування балістичних ракет КНДР з 14 жовтня, відбулися в останній день щорічних 12-денних навчань Південної Кореї «Хогук», у яких також брали участь американські військові. Наступного тижня ВПС Південної Кореї та США також планують провести масштабне навчання.

Північна Корея розглядає регулярні навчання Сеула та Вашингтона як тренування нападу на КНДР, хоча союзники кажуть, що навчання мають оборонний характер.

Повітряні навчання Vigilant Storm наступного тижня триватимуть з понеділка по п’ятницю, у них візьмуть участь близько 140 південнокорейських військових літаків і близько 100 літаків США. Міністерство оборони Південної Кореї заявило, що серед літаків є сучасні винищувачі, такі як F-35 обох країн.

З кінця вересня Північна Корея запустила багато ракет у бік моря під час так званих “імітаційних випробувань” систем тактичної ядерної зброї, призначених для нападу на цілі Південної Кореї та США. Північна Корея стверджує, що її випробування мали стати попередженням під час навчань Південної Кореї та США. Але деякі експерти кажуть, що Пхеньян також використовував навчання своїх суперників як шанс випробувати нові системи озброєнь, посилити свій ядерний потенціал і вплив у майбутніх відносинах з Вашингтоном і Сеулом.

Тончхон, стартовий майданчик для п'ятничних запусків КНДР, знаходиться приблизно за 60 кілометрів від міжкорейського сухопутного кордону. За даними Міністерства оборони Південної Кореї, цей район ближче до південнокорейської території, ніж будь-який інший ракетний майданчик, який Північна Корея використовувала цього року.

Південна Корея та Сполучені Штати рішуче застерегли Північну Корею від превентивного використання ядерної зброї.

Немає сценарію за яким режим Кіма міг би застосувати ядерну зброю та вижити
Звіт Пентагону

У звіті Пентагону про національну оборонну стратегію, опублікованому в четвер, зазначено, що будь-яка ядерна атака Північної Кореї на Сполучені Штати, союзників і партнерів «приведе до кінця цього режиму».

"Немає сценарію за яким режим Кіма міг би застосувати ядерну зброю та вижити", - йдеться у звіті. Пентагон заявив, що продовжуватиме стримувати атаки Північної Кореї за допомогою «передової позиції», включаючи ядерне стримування, інтегровану протиповітряну та протиракетну оборону, а також тісну координацію та оперативну сумісність з Південною Кореєю.

Під час візиту до Токіо у вівторок заступник держсекретаря США Венді Шерман повторила, що Сполучені Штати застосують свій військовий потенціал, «включаючи ядерний», для захисту союзників - Південної Кореї та Японії.

Минулого місяця Міністерство оборони Південної Кореї попередило Північну Корею, що використання ядерної зброї поставить її на «шлях самознищення».

Є занепокоєння, що найближчими тижнями КНДР може збільшити ставки і провести перше ядерне випробування з 2017 року.

Рафаель Гроссі, голова Міжнародного агентства з атомної енергії, заявив у четвер, що новий ядерний вибух, здійснений Північною Кореєю, «стане ще одним підтвердженням програми, що розвивається і викликає надзвичайне занепокоєння».

Він сказав, що агентство ООН спостерігає за підготовкою нового випробування, яке стане сьомим за рахунком для Північної Кореї, але не вказав, чи є атомний вибух неминучим.

Останніми днями Північна Корея також випустила сотні снарядів у міжкорейських морських буферних зонах, які дві Кореї створили у 2018 році, щоб зменшити військову напругу. Північна Корея заявила, що артилерійські обстріли були реакцією на південнокорейські навчання з бойовою стрільбою в районах сухопутного кордону.

У понеділок ворогуючі Кореї обмінялися попереджувальними пострілами вздовж свого спірного західного морського кордону, де раніше точились кровопролитні морські битви.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG