Спеціальні потреби

Посольство США офіційно повернулося до Києва


Американський прапор біля будівлі Посольства США в Україні, фото зроблене 18 травня 2022 року. AP/Єфрем Лукацький
Американський прапор біля будівлі Посольства США в Україні, фото зроблене 18 травня 2022 року. AP/Єфрем Лукацький

У середу, 18 травня, Посольство США в Україні офіційно відновило свою роботу у приміщенні в Києві, піднявши над комплексом американський прапор. Про це повідомив Державний секретар США Ентоні Блінкен.

«Здійснюючи цей важливий крок, ми запровадили додаткові заходи для підвищення безпеки наших колег, які повертаються до Києва, і посилили наші заходи безпеки та протоколи. Ми прагнемо протистояти майбутнім викликам. Війна триває. Російські війська щодня завдають смерті та руйнувань на українській землі. Мільйони українців вимушені виїхати зі своїх домівок і сумують за втратою своїх близьких. Цілеспрямовано ми підтверджуємо нашу відданість народу та уряду України та з нетерпінням чекаємо виконання нашої місії від Посольства США в Києві», - йдеться в офіційній заяві від імені Держсекретаря.

Посольство США перемістило свою роботу до Варшави за кілька днів до початку російського вторгнення 24 лютого, а на початку березня переїхало до Львова.

«Коли ми призупинили роботу в посольстві, ми чітко пояснили: хоча ми перемістимо персонал посольства США для їх безпеки, це жодним чином не завадить нашій взаємодії з українським народом, урядом та громадянським суспільством та їх підтримці, а також з нашими союзниками та партнерами».

Безпеку роботи посольства назвала серед своїх пріоритетів кандидатка на посаду посла США в Україні Бріджит Брінк під час слухань в Сенатському комітеті із закордонних справ 10 травня.

«Хоча ми не зможемо без ризику вести дипломатію в зоні бойових дій, я зобов’язуюся працювати з моїм керівництвом і нашою командою, щоб збалансувати ризики та наші цілі таким чином, який просуває наші національні інтереси в Україні», - зауважила дипломатка.

«Посольство надає дуже важливий контекст та інформацію, а також довідкову інформацію, розвіддані про те, як триває робота в Києві і загалом в Україні. Найкраще це робити в Києві. Тому так важливо повернути посольство в гру», - сказав раніше в інтерв’ю Голосу Америки колишній тимчасовий повірений у справах США в Україні, а нині віце-президент Інституту мира США Вільям Тейлор.

Консульські операції не будуть відновлені негайно, а рекомендація Державного департаменту про заборону поїздок залишається в силі по Україні.

Дивіться також: Як українці можуть приїхати до США за програмою спонсорства Uniting for Ukraine. Відео

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG