Спеціальні потреби

Польща готова розмістити у себе ядерну зброю НАТО. Білий дім: Не коментуємо


Український працівник у протирадіаційному костюмі перевіряє рівень радіації в автобусі під час тренувань у Запоріжжі, 29 червня 2023 р. AP Photo/Evgeniy Maloletka
Український працівник у протирадіаційному костюмі перевіряє рівень радіації в автобусі під час тренувань у Запоріжжі, 29 червня 2023 р. AP Photo/Evgeniy Maloletka

Розгортання ядерних систем не є предметом публічного обговорення, тому США не коментують бажання Польщі розмістити на своїй території ядерну зброю.

Про це заявив координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі у п'ятницю, 30 червня. Раніше того ж дня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький озвучив заяву, що Варшава посилює заклик до НАТО про готовність взяти участь у програмі ядерного стримування Nuclear Sharing.

Заклики Польщі пов'язані із російськими заявами про розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі. “Ми заявляємо про наше бажання швидко діяти з цього приводу", – сказав Моравецький. Прем'єр також додав, що очікує на згоду Вашингтона, оскільки "це перш за все рішення для американців" та наголосив про небажання поляків "сидіти, склавши руки, поки Путін посилює різні загрози".

Джон Кірбі запевнив, що США дуже уважно стежать за ситуацією з ядерної безпеки. Як і раніше, Білий дім повідомляє, що не зафіксовано жодних ознак того, що президент РФ Володимир Путін має будь-який намір застосувати ядерну зброю в Україні чи на континенті – тактичну чи стратегічну.

“Ми не змінили нашої стратегічної позиції”, - сказав Джон Кірбі.

Як повідомляв Голос Америки, президент США Джо Байден різко розкритикував розміщення Росією тактичної ядерної зброї в Білорусі, назвавши цей крок "абсолютно безвідповідальним". МЗС Росії заявило, що ядерна зброя буде розміщена в Білорусі "безстроково".

Тоді президент США також назвав "реальною" загрозу того, що російський президент Володимир Путін віддасть наказ застосувати під час війни проти України тактичну ядерну зброю.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG