Спеціальні потреби

Астронавт Стефанишин-Пайпер вірить у стабільність і утвердження демократії в Україні


Оголошення Україною незалежності у 1991-му році стало особливою подією для багатьох вихідців з України, які проживали тоді у США. Серед них і Гайдемарі Стефанишин-Пайпер – астронавт НАСА, яка двічі літала у космос у складі екіпажів шатлів «Атлантіс» та «Ендевор», а зараз є командує військовою базою американського флоту неподалік Вашингтона.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер зізнається, що принципово залишила прізвище Cтефанишин, аби підкреслити своє українське походження. Вона народилася в США, але її батько, який у 30-их роках виїхав з України, зробив все, щоб донька не втратила зв’язок з батьківщиною.

«Коли я вийшла заміж, одразу після університету, я ще була у дуже тісних зв’язках з українською громадою. Мій батько з України. Ми виросли у родині, яка всіляко підтримувала українські традиції. Я ходила до української церкви і до української суботньої школи. Замість того, щоб записатися в американські скаути, я пішла в їх український аналог – Пласт. Я була пластунка. Тож належність до української громади справді визначала, ким я є. Я не хотіла міняти прізвище Стефанишин, бо думала, що цим вчинком я ніби відмовляюся від свого коріння, тому я вирішила його зберегти», – зізнається Гайдемарі.

Стефанишин-Пайпер розповіла, що під час свого першого виходу у відкритий космос, у 2006-му році, вона намагалася відшукати на поверхні Землі Україну. Дивлячись, вона щиро раділа за свій народ, який нарешті отримав можливість жити вільно у власній країні.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер: «Я думаю, важливо, щоб всі усвідомили, що 20 років – це не так і багато. Зараз українці живуть зовсім в іншому середовищі, ніж жили колись. Кожен має зрозуміти, що зміни не трапляються за одну ніч. Перейти від жорсткої та авторитарної комуністичної системи до демократії – дуже непросто. І мусить минути час, поки зміна устрою переросте у стабільність і почне давати позитивний результат. Але це обов’язково станеться. Важливо ніколи не переставати у це вірити.

Навіть якщо ви вважаєте, що у колишньому устрої були деякі позитивні моменти, навряд чи ви хочете повернутися у старі часи, у те середовище. Я би хотіла підбадьорити українців у їх прагненні до демократії та свободи. Бо є багато речей, які можуть статися, якщо люди мають можливість думати за себе і реалізовувати власні мрії, на противагу коли їм хтось зверху каже, що вони мають робити».

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

XS
SM
MD
LG