Спеціальні потреби

Стівен Пайфер: «Україна не може інтегруватися з ЄС, якщо її влада кидає за ґрати лідерів опозиції»


У світі продовжують жваво обговорювати засудження колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко до семи років ув’язнення. Так прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон назвав вирок Юлії Тимошенко ганебним і попередив, що він зашкодить стосункам України з Великобританією, ЄС і НАТО.

За повідомленням УНІАН, лідери Євросоюзу все ще планують зустрітися з Віктором Януковичем у Брюсселі, проте буде змінена тема обговорення. Головним питанням переговорів стане внутрішньополітична ситуація в Україні. У четвер президент України висловив сподівання, що апеляційний суд у справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко відбудеться на базі нового кримінального законодавства. Він висловив особисте невдоволення як ходом справи, так і міжнародною реакцією з цього приводу, заявивши, що якби таке трапилося в іншій країні, «то ніхто б нічого не сказав, рота не відкрив би».

В інтерв’ю «Голосу Америки» колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, а сьогодні старший експерт Інституту імені Брукіґнса зазначив:

«Це рішення складно зрозуміти, оскільки воно продовжує створювати проблеми між Україною та Заходом. Місяць тому йшли розмови про можливий вихід з ситуації. Рада мали декриміналізувати низку статей Кримінального кодексу, щоб зняти підстави для звинувачень проти Тимошенко. Але що ми маємо зараз, так це – надзвичайно негативну реакцію європейських столиць, Вашингтона та Москви. ЄС говорить про можливу відміну зустрічей з президентом Януковичем у жовтні. Це наносить надзвичайну шкоду Україні.

Чим довше ця справа тягнеться, тим більше негативного іміджу це створює Україні. Це змушує людей задуматись, чи щирий президент Янукович, коли він говорить про об’єднання з Європою, чи готовий він дотримуватись європейських стандартів. І справа Тимошенко – лише те, що на поверхні. Є ще багато інших проблем – ув’язнення Луценка, проблеми зі свободою слова та проведенням виборів. Усе це робить надзвичайно складним реалізувати прагнення президента Януковича об’єднатись з Європою.

Не можливо інтегруватись із Європою, не можливо отримати Угоду про асоціацію, бути поважним членом Європейського Союзу, якщо ви арештовуєте, судите та кидаєте до тюрем лідерів опозиції».

Утім, цього ж дня СБУ порушила проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко ще одну справу – за борги корпорації ЄЕСУ перед Росією. Тимошенко обвинувачують у тому, що, будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем'єром Павлом Лазаренком вона вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету в особливо великих розмірах, поклавши на Кабінет Міністрів зобов'язання ЄЕСУ перед Міноборони Росії на суму в понад 400 мільйонів доларів.

  • 16x9 Image

    Мирослава Ґонґадзе

    Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі. На додаток до праці на «Голосі Америки», часто виступає як експерт із питань України, Східної Європи та свободи слова на пострадянському просторі. Статті Мирослави друкуються на шпальтах таких світових видань, як Wall Street Journal, Washington Post, NPR, Journal of Democracy. Мирослава є співавтором науково-публіцистичної роботи «Розірваний нерв» про протестний рух в Україні 2000-2004 років.

    З освітою правника, здобутою у Львівському державному університеті, має великий досвід роботи в галузі журналістики та зв'язків із громадськістю. Працювала журналістом, редактором, продюсером, керівником медіа-кампаній в Україні та США у низці політичних і медійних організацій, у тому числі RFE/RL, Інтерньюз, IRI, NDI.

    Серед іншого – Мирослава також здобула освіту у Гарвардському університеті за стипендією Фундації Німана (2018-2019 рр.), була дослідником Університету Джорджа Вашингтона (2003) та володарем стипендії Рейгана-Фасела Національного фонду за демократію (2001). «За видатний внесок у розвиток журналістики, активну громадянську позицію та професійну майстерність» Мирослава Ґонґадзе нагороджена Орденом княгині Ольги.

    Інформувати, поєднувати й об’єднувати людей та ідеї, надихати – такою Мирослава бачить свою місію.

    У вільний від роботи час, якщо такий з’являється, захоплюється подорожами, мистецтвом, фотографією.

    Має дорослих доньок-близнюків Нану та Саломе.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG