Спеціальні потреби

До уряду Сербії може увійти особа, що перебуває під санкціями США та має “тісні зв'язки із Росією”. Держдеп США “розчарований”


Прем’єр-міністр Сербії Мілош Вуцевіч серед нових міністрів перед представленням урядової програми в парламенті в Белграді, Сербія, 1 травня 2024 р. REUTERS/Marko Djurica
Прем’єр-міністр Сербії Мілош Вуцевіч серед нових міністрів перед представленням урядової програми в парламенті в Белграді, Сербія, 1 травня 2024 р. REUTERS/Marko Djurica

У США відреагували на заяву прем'єр-міністра Сербії Мілоша Вуцевіча (раніше міністра оборони країни) про намір включити до нового уряду країни колишнього керівника розвідки, який перебуває під санкціями США і, за повідомленнями, має тісні зв’язки з Росією.

“Ми розчаровані тим, що двох підсанкційних осіб пропонують на посади в новому уряді. Наша позиція щодо пана Вулина відома. Він залишається під санкціями США”, – повідомив речник Державного департаменту США.

У Держдепі додали, що Сполучені Штати не відіграють жодної ролі в кадрових рішеннях уряду Сербії.

Йдеться про Александара Вулина, який може обійняти посаду віцепрем'єра.

США ввели санкції проти Вулина у липні. Його звинувачують у причетності до незаконних поставок зброї, торгівлі наркотиками та зловживанні службовим становищем. Раніше він також був начальником армії та поліції, а з посади керівника розвідки пішов після оголошення санкцій.

Крім того, до уряду Сербії може увійти ще один підсанкційний політик – Ненад Попович.

Склад майбутнього кабінету сербського прем'єр-міністра буде ухвалений найближчими днями в парламенті Сербії, інформує агенція Associated Press.

Сербія формально прагне до членства в Європейському Союзі, але підтримує дружні стосунки з Росією і відмовилася приєднатися до санкцій Заходу проти Москви через її війну в Україні, нагадує агенція.

“Включення Вулина до нового уряду свідчить про посилення зв’язків з Росією, незважаючи на офіційно проголошений проєвропейський шлях Сербії”, – пише видання.

Опозиційна партія “Рух вільних громадян” заявила, що через включення Вулина до нового уряду “Сербія номінально більше не стоїть на європейському шляху”. Ліберальна партія зі свого боку заявила, що висунення Вулина означає “міжнародну ізоляцію Сербії, конфлікти в регіоні, зв’язки з Росією та введення заборони на всі громадянські свободи”.

Нещодавно Вулин отримав дві почесні медалі від Росії: одну від Федеральної служби безпеки РФ, а іншу йому вручив президент Росії Володимир Путін, інформує AP.

Як повідомляв Голос Америки, парламентські вибори у Сербії, згідно з висновком спостерігачів ОБСЄ, були затьмарені численними процедурними недоліками, тиском на державних службовців та зловживанням державними ресурсами, і що “ці фактори разом із системними перевагами правлячої партії створили несправедливі умови”.

У Белграді тривали акції протесту.

Пізніше генерал США у відставці Веслі Кларк, колишній командувач Об’єднаними збройними силами НАТО в інтерв'ю Голосу Америки заявив, що Росія використовує Сербію, щоб досягнувши успіху в Україні, посіяти хаос на Західних Балканах.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG