Спеціальні потреби

"Ми побачили великий крок вперед" - генсек ООН про переговори в Туреччині щодо експорту українського зерна   


Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив про «великий крок вперед» у переговорах щодо експорту українського зерна.

«Промінь надії у світі, затьмареному кризами. Сьогодні в Стамбулі ми побачили великий крок вперед для забезпечення експорту українського продовольства через Чорне море. Я вітаю відданість усіх тих, хто працює над досягненням угоди для нашої загальної людяності», – написав він у твіттері.

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому звернені також повідомив про "певний прогрес" на переговорах у Туреччині.

"Українська делегація мені доповіла, що є певний прогрес. Найближчими днями узгодимо деталі з генеральним секретарем ООН", - зазначив Володимир Зеленський. - "Успіх цієї історії потрібен не тільки нашій державі, а й усьому світу. Якщо вдасться зняти російську загрозу судноплавству в Чорному морі, це зніме гостроту світової продовольчої кризи".

Як повідомляв Голос Америки, у Стамбулі у середу, 13 липня, пройшли переговори українських та російських делегацій за участі представників Туреччини й ООН про створення безпечних умов для відновлення морського експорту збіжжя з України.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар повідомив, що у Стамбулі домовилися про створення координаційного центру «для урегулювання зернової кризи».

«Ми намагатимемося знайти рішення в координації з ООН. У цьому сенсі вирішено, що українська та російська делегації знову зустрінуться у Туреччині наступного тижня. На цій зустрічі будуть ще раз розглянуті всі деталі та підписано офіційний документ», – сказав міністр, якого цитує турецьке інформагентство Anadolu.

Представник російського Міноборони, якого цитує «Інтерфакс», повідомив, що під час зустрічі Москва представила пакет пропозицій щодо «швидкого практичного вирішення цього питання».

Салліван: «Cпроба Росії стерти Україну з мапи світу не досягне успіху». Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

XS
SM
MD
LG