Спеціальні потреби

Південноосетинський лідер обраний з четвертої спроби


На минулих президентських виборах в Південній Осетії, що пройшли 8-го квітня, переміг екс-глава місцевого КДБ Леонід Тібілов, набравши 54,12% (15786 голосів). Інший кандидат - омбудсмен Давид Санакоєв - набрав 42,65% (12439 голосів). 0,96% виборців голосували проти обох кандидатів.

Санакоєв вже привітав Тібілова з перемогою. «Ми хочемо змін в Південній Осетії, - заявив Санакоєв ЗМІ 9-го квітня, - і я сподіваюся, що завтрашній день буде кращим, а республіка буде процвітати ... Я не вважаю сьогоднішній результат своєю поразкою - мене і моєї команди».

Сам Тібілов, разом зі своїми прихильниками святкуючи перемогу на головній площі Цхінвалі, пообіцяв виборцям працювати «по згуртуванню» південноосетинського суспільства.

«Президент не повинен роз'єднувати народ, - заявив новообраний президент. - Я буду працювати над об'єднанням суспільства і на його згуртування».

Тібілов повідомив ЗМІ про намір запросити в свою команду Давида Санакоєва, який, за відгуком екс-голови південноосетинського КДБ, є «хорошим професіоналом». У свою чергу, Санакоєв заявив журналістам, що збирається створити нову політичну партію.

Нагадаємо, що Леонід Тібілов має досвід в постконфліктному врегулюванні. Починаючи з 1999 року, тобто вже попрацювавши на посаді начальника КДБ, він брав участь у роботі Спільної контрольної комісії, а до обрання президентом займав посаду спеціального представника президента Південної Осетії з постконфліктних питань.

Інавгурація нового президента відбудеться 19 квітня.

Нагадаємо, що, починаючи з листопада 2011 року, президентські вибори в Південній Осетії проводилися вже чотири рази. У листопаді 2011 року пройшли два тури голосування. За підсумками другого туру від 27-го листопада кандидат від опозиції Алла Джиоева значно випередила свого суперника Анатолія Бібілова, якого підтримував Кремль.

Влада скасували результати голосування і позбавили Джиоєву можливості брати участь у нових виборах. За цим рішенням слідували демонстрації прихильників Джиоєвої. За день до призначеної нею власної інавгурації співробітники правоохоронних органів увірвалися в її штаб-квартиру, щоб примусово доставити її на допит «у якості свідка» у справі про спробу захоплення будівлі ЦВК Південної Осетії.

За даними південноосетинської генпрокуратури, примусова доставка Джиоєвої була пов'язана з тим, що раніше, незважаючи на отриману повістку, опозиціонерка не з'явилася на допит. Як сама Джиоева, так і її прихильники стверджують, що вона втратила свідомість після того, як в її штаб увірвалися представники правоохоронних органів і побили її, а заодно і інших людей, які перебували в штабі.

Примітно, що Джиоєву виписали з лікарні 24-го березня, проте у відповідь на питання журналістів вона відмовилася висловити свою думку щодо кандидатів, які беруть участь в президентських виборах.


Реакція Тбілісі

Тбілісі не визнає легітимність виборів в Цхінвальському регіоні - про це знову заявила заступник глави грузинського МЗС Ніно Каландадзе.

«Наша позиція є незмінною, - підкреслила Ніно Каландадзе, яка виступила 9 квітня на брифінгу для преси, - Цхінвальський регіон залишається окупованою територією Грузії, і будь-яка спроба здійснити там в будь-якій формі легітимний акт, не буде вважатися легітимною, доки у вигнаного за етнічною ознакою населення не буде права вибору». «Ці так звані вибори не визнає міжнародне співтовариство», - додала заступник міністра.

Коментуючи цхінвальські вибори в розмові з представниками ЗМІ, голова парламенту Грузії Давид Бакрадзе зазначив, що, на відміну від попереднього, на цей раз Росія зуміла «все краще організувати».

«Жоден процес, який проходить в умовах етнічної чистки, коли населення вигнано зі своїх будинків і не може висловити своєї думки, не може претендувати на демократичність і врахування думки народу, - підкреслив Бакрадзе. - Тому в правовому і політичному сенсі у цих виборів немає нічого спільного з виборами ... Що стосується неправовий оцінки, то я можу сказати, що, як ми бачимо, на відміну від перших виборів, в яких Росія зазнала катастрофічний крах і не змогла провести свого кандидата, до вчорашнього дня вона підготувалася краще».

Думка експерта
Професор Міжнародного чорноморського університету Георгій Мчедлішвілі зазначив в інтерв'ю «Голосу Америки», що говорити про демократичність виборів в Південній Осетії складно навіть з сепаратистської точки зору. «Якщо навіть ігнорувати той факт, що вигнане зі своїх будинків в Цхінвальському регіоні грузинське населення не могло прийняти участь в цих виборах, враховуючи те, як обійшлися з неугодним для Москви реальним переможцем - Аллою Джиоєвою, будь-яка розмова про будь легітимності цих процесів не можлива», - вважає аналітик.

Мчедлішвілі нагадав про скасування результатів попередніх виборів, а також «насильство» над Аллою Джиоєвою з боку правоохоронних органів і зазначив, що «прибравши неугодних» і звузивши коло до «контрольованих» кандидатів, Москва, можливо, не втручалася в сам процес вчорашнього голосування.

Експерт вважає, що Кремль зацікавлений в тому, щоб в керівництві Південної Осетії були максимально «контрольовані» люди. Зацікавленість Москви в «зговірливості» місцевих лідерів Мчедлішвілі частково пояснює й тим, що російські чиновники за допомогою цхінвальської влади «привласнюють» значні кошти з російського бюджету, виділені під приводом допомоги Південній Осетії, населення якої складає всього 30 000 осіб.

«Економічно це все ще дуже відсталий регіон, хоча за визнанням самих росіян, на гроші, виділені Цхінвалі, за останні роки можна було відбудувати Сінгапур», - зазначив Мчедлішвілі, уточнивши, що в Цхінвалі немає навіть «справної інфраструктури», не кажучи вже про державні інститути.

Мчедлішвілі переконаний: для Грузії не має значення, хто очолить Південну Осетію, так як, згідно з його думкою, Москва «не потерпить» в цхінвальському керівництві політика, який зробить зусилля по врегулюванню відносин з Грузією. На підтримку своєї думки, експерт нагадав про першого президента ПО Людвіга Чібірова, при якому, за словами Мчедлішвілі, спостерігався прогрес у переговорах з офіційним Тбілісі.

«Чібіров реально виявляв певну активність у переговорах, - нагадав Мчедлішвілі, - і при ньому з'явився якийсь шанс політичного врегулювання конфлікту, проте Росія цього не допустила, і Чібіров був зміщений в 2001 році. Через тиск Росії і повної залежності Цхінвалі від Москви навряд чи варто очікувати якогось зближення південноосетинської і грузинської позицій».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG