Спеціальні потреби

95% малих українців пишаються своєю Батьківщиною


У дітей спитали, чи пишаються вони тим, що живуть в Україні, і якою мовою вони користуються в школі та вдома. Інститут Горшеніна презентував дані дослідження, в якому опитав у дитячому таборі “Артек” 3000 дітей від 7 до 16 років з різних регіонів України.

Так, патріотів своєї країни виявилося 95,1%, а тих, хто не відчуває гордості за те, що живе в Україні – всього 4,9%.

Майже однаково діти використовують українську (34,4%) та російську (37,2%) мову в родинному колі. При цьому, соціологи зазначають, що більше чверті дітей (27,8%), спілкуються вдома як російською, так і українською мовами. У школі ж більшість використовує таки українську - 46,2%.
Загалом, діти відповідають, що мовне питання залежить від самої людини.”
Людмила Четвертухіна, соціолог

Також опитуваним поставили відкрите запитання: “Чи є в українському суспільстві мовний конфлікт?” Дослідники звернули увагу, що більшість відповідала на це запитання українською мовою. Експерт Інституту Горшеніна Марина Ткаченко процитувала декілька відповідей малих українців: “Мовного конфлікту немає. 14 років, Крим”, “Я вважаю, що ніякого конфлікту немає. 14 років, Тернопіль”, “Деякі політики забувають, що живуть в Україні. Якщо живеш в Україні, повинен говорити українською. 15 років, Івано-Франківськ”.

“Таких відповідей дуже багато. Загалом, діти відповідають, що мовне питання залежить від самої людини”, - говорить соціолог Людмила Четвертухіна.

Дослідники зазначили, що коли подібне дослідження проводилося у 2008 році, то відзначалося зростання інтересу до державної мови, все більше дітей зі Сходу країни спілкувалися та відповідали на запитання українською.

“Сьогодні ж очевидно, що мовний закон повертає нас назад. Знову відчуваються розбіжності у відповідях дітей з різних регіонів, натяки на сепаратизм. Хоча зі Сходу таких думок значно менше”, - говорить Марина Ткаченко.

Дітей також спитали, чи хочуть вони жити в Україні, коли виростуть. Майже половина (49,1%) відповіла, що хоче залишитися, і майже третина (30,9%) – що хочуть виїхати за кордон. Інші ж не змогли відповісти на це запитання.

Крім цього, у молодих українців поцікавилися, з ким Україна повинна дружити як держава – з Європою, чи з Росією. Більшість (43,0%) відповіла, що дружні стосунки повинні бути як із країнами Європи, так із Росією. Соціологи відзначили, що найбільш проросійськи налаштовані були діти з Криму, а найбільш проєвропейськи – із Заходу.
XS
SM
MD
LG