Спеціальні потреби

ООН: Вихід кораблів із зерном з українських портів буде тільки за умов безпечного проходу


Заступник Генсекретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс під час інтервʼю з AP в Києві 7 квітня 2022 року. Фото зроблене 7 квітня 2022 року. AP/Rodrigo Abd
Заступник Генсекретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс під час інтервʼю з AP в Києві 7 квітня 2022 року. Фото зроблене 7 квітня 2022 року. AP/Rodrigo Abd

Вихід кораблів із зерном з трьох українських портів відповідно до досягнутої угоди щодо створення безпечних коридорів через Чорне море буде можливим тільки за умов безпечного руху суден. Про це заявив заступник Генсекретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс під час прес-конференції в ООН 28 липня.

«Збереження всіх процедур є необхідною умовою безпечного руху суден. Тож не дивно, що ми ще не бачили, щоб жоден корабель рухався. Відомо, що в порту Одеси є готові до виходу судна з зерном. І ми сподівалися, що це станеться навіть сьогодні чи завтра. Але це можливо тільки за умов, що це буде безпечно», - заявив Мартін Гріффітс.

Ми ще не бачили, щоб жоден корабель рухався. Відомо, що в порту Одеси є готові до виходу судна з зерном. І ми сподівалися, що це станеться навіть сьогодні чи завтра. Але це можливо тільки за умов, що це буде безпечно
заступник Генсекретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс

За словами заступника Генсекретаря ООН з гуманітарних питань, процедури проходу кораблів вже встановлені і сторони Об’єднаного координаційного центру погодились на прохід кораблів та на те, де саме є безпечний коридор. «Думаю, ми побачимо цей процес дуже швидко. Ми прагнемо повернути довоєнний експорт з цих портів. Це, я думаю, приблизно 5 мільйонів тонн на місяць. Це на додаток до всіх інших маршрутів, які вже задіяні, – залізничних та через Дунай. Одне не виключає іншого і це важливо», - додає Гріффітс.

Під час прес-конференції речник ООН Фархан Гак зауважив на важливості того, щоб всі сторони співпрацювали для «ефективної реалізації Чорноморської ініціативи з метою зменшення глобальної продовольчої безпеки».

«Робота координаційного центру дозволить безпечно транспортувати судна із зерном, супутніми продуктами харчування та добривами з трьох ключових українських портів до решти світу. Це допоможе ефективно реагувати та запобігати зростанню продовольчої безпеки», - зауважив Фархан Гак.

Коментуючи можливі проблеми у виконанні угоди щодо створення безпечних коридорів через Чорне море, Гріффітс підкреслив, що реалізація проекту буде важкою: «Це буде непростий шлях, думаю, як і будь-який подібний проект, в якому я брав участь. Це вимагатиме політичних і матеріально-технічних зусиль. Це вимагатиме зміцнення довіри, як я вже відзначав, між сторонами, що є великою вимогою».

Через брак безпеки для кораблів мільйони тонн зерна продовжують залишатися в українських портах, незважаючи на досягнуту угоду щодо створення безпечних коридорів через Чорне море.

Це буде непростий шлях, думаю, як і будь-який подібний проект, в якому я брав участь. Це вимагатиме політичних і матеріально-технічних зусиль. Це вимагатиме зміцнення довіри, як я вже відзначав, між сторонами, що є великою вимогою
заступник Генсекретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс

Напередодні державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що “у найближчі дні” проведе телефонну розмову із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, під час якої він має намір підняти питання відновлення експорту українського зерна через Чорне море.

“Я також підніму питання щодо попередньої угоди про експорт зерна, якої досягли Україна, Росія, Туреччина та ООН минулого тижня. Ми сподіваємося, що ця угода швидко призведе до того, що українське зерно знову буде транспортуватися через Чорне море, і що Росія виконає свою обіцянку дозволити цим кораблям пройти (по Чорному морю - ред.), - сказав Блінкен.

“Ця угода є позитивним кроком вперед. Проте існує різниця між угодою на папері та угодою на практиці. Сотні мільйонів людей по всьому світу чекають, щоб ці кораблі вирушили з українських портів, і щоб мільйони тонн зерна та інших культур потрапили на світовий ринок. Якщо Кремль підписав цю угоду, щоб виглядати розсудливим перед світом, без наміру виконувати її, ми про це дізнаємося дуже скоро”, - заявив Держсекретар.

Метою угоди, укладеної минулого тижня, є вивезення понад 20 мільйонів тонн зерна з трьох українських морських портів, заблокованих після вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. Угода передбачає, що Росія та Україна нададуть «максимальні гарантії» для кораблів, які проходитимуть до українських портів – Одеси, Чорноморська та Южного через Чорне море.

Дивіться також: Ентоні Блінкен: в найближчі дні я очікую поговорити з міністром закордонних справ Росії Лавровим. Відео

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG