Спеціальні потреби

Влада проти судді Онопенка: боротьба за контроль над Верховним Судом триває


Василь Онопенко
Василь Онопенко

Над головами Василя Онопенка та Євгена Корнійчука знову скупчилися чорні хмари. У переддень імовірної відставки верховного судді країни доля його зятя так само виявилась підвішеною на гачку.

У четвер 10 березня Печерський райсуд Києва відмовився закрити кримінальну справу проти екс-заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука. Суд відхилив також інше клопотання підозрюваного – про заміну запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття на поруки. Слухання по суті справи, на яких і буде вирішено, винен чи ні екс-урядовець, почнуться наступного тижня.

А тим часом має вирішитись питання, чи залишиться на своїй посаді голова Верховного Суду України Василь Онопенко. На п’ятницю 11 березня призначено Пленум Верховного Суду з порядком денним «висловлення недовіри» Онопенку. Пленум зініціювали 19 із 49 суддів ВСУ. У підписаному поданні судді звинуватили голову ВСУ у політизації Верховного Суду.

Онопенко, натомість, закиди спростовує. Свої аргументи він виклав у розлогій пояснювальній записці на 25 сторінках, яку оприлюднив у четвер. Суть доводів зводиться до того, що звинувачення на його адресу голослівні, а ініціатива про висловлення недовіри позбавлена правових підстав.

Глава ВСУ вірить, що відправити його у відставку пленуму не вдасться, оскільки для цього забракне голосів. Як він припустив у четвер в інтерв’ю газеті «Kyiv Post», його відставку підтримує менше половини складу суду. (Для зняття голови ВСУ потрібно щонайменше 25 голосів, тоді як під вимогою скликати пленум підписалися 19 суддів). При цьому Онопенко наголосив: «Питання не про мене, а про незалежність судової системи в Україні».

Натомість чутки про можливе зміщення Онопенка «руками» суддів ВСУ ходять давно. Про те, що влада розробляє такий сценарій, заявляли, зокрема, представники Блоку Юлії Тимошенко. А в пресі з’являлась інформація про те, що деяких суддів Верховного суду викликали на розмову до адміністрації президента, обіцяючи посаду заступника голови ВСУ в обмін на голосування «за» відставку Онопенка. Представники адміністрації спростували цю інформацію.

Однак на думку більшості експертів, тиск влади на верховного суддю очевидний. Про це сказав «Голосу Америки» професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань:

«Очевидно, що є і тиск на Онопенка, і на суддівський корпус. Так що на мою думку, боротьба за контроль над Верховним Судом продовжується, і в цій боротьбі використовуються, в тому числі, й незакриті кримінальні справи».

Керівник соціологічної служби «Український Барометр» Віктор Небоженко вбачає прямий зв’язок між наміром влади змусити Онопенка піти і кримінальною справою проти його зятя Корнійчука:

«Звичайно, є зв’язок, і доволі грубий. Це звичайний шантаж. І я думаю, що такий самий шантаж зараз застосовують і до частини членів ВСУ. Напевно, проти кожної людини, яка пройшла довгу судову кар’єру до Верховного суду, щось можна «накопати», починаючи від судової помилки до банальної корупції. Так що я думаю, що завтра голосування буде цікавим і несподіваним для всіх».

На думку політолога, незалежно від результату завтрашнього засідання, наступ виконавчої влади на Верховний суд триватимуть:

«В тому-то й неприємність, що влада під виглядом судової реформи намагається вбудувати суди всіх рівнів – від Верховного Суду, Конституційного Суду до судів найнижчої інстанції – в адміністративну вертикаль. І це дуже сумно, незалежно від того, вдасться чи не вдасться владі завтра скинути суддю Онопенка», – сказав Небоженко «Голосу Америки».

Нагадаємо: кримінальне переслідування родичів Онопенка розпочалося наприкінці минулого року порушенням кримінальної справи проти його зятя, а згодом проти дочки. Після зустрічі голови ВСУ з президентом Януковичем справу проти доньки закрили, а зятя відпустили з СІЗО на підписку про невиїзд.

Сам голова ВСУ пояснював порушення кримінальних справ проти його родичів наміром влади змусити його піти у відставку та здобути контроль над Верховним Судом. При цьому Онопенко не раз підкреслював, що з посади не піде.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG