Спеціальні потреби

Виборча кампанія стартує 30 липня


Згідно з орієнтовним календарним планом, оприлюдненим на сайті ЦВК, не пізніше 28 липня комісія оголосить про початок виборчого процесу. Висування кандидатів розпочнеться 30 липня і завершиться 9 серпня. До 20 серпня має закінчитися реєстрація кандидатів. А наступного дня ті, хто зареєстрований, отримають право розпочати передвиборну агітацію.

Вибори відбудуться у неділю 28 жовтня. Їх офіційні результати ЦВК встановить до 12 листопада. І не пізніше 17 листопада – завершальний акорд. Результати учасників перегонів оприлюднять на своїх сторінках газети «Голос України» та «Урядовий кур’єр».

Календарний план Центрвиборчкому, що умістився на тридцяти аркушах дрібного тексту, докладно регламентує кожен крок виборчих процедур. Одначе політична реальність в Україні, як завжди, не вкладається у графіки і плани. Як кажуть оглядачі, парламентська кампанія, що офіційно розпочинається 30 липня, насправді стартувала вже давно. Передвиборча агітація, яку офіційно дозволять лише на початку осені, йде повним ходом.

За даними громадянської мережі ОПОРА, багато хто з кандидатів активно стартував у регіонах. Претенденти на місце в парламенті ведуть «агітацію» у вигляді ремонтування доріг, постачання школам комп’ютерів, роздавання пенсіонерам подарунків, – сказав «Голосу Америки» експерт ОПОРИ Михайло Шелеп.

«Вони для того стартували, щоб після 30 липня взяти тайм-аут. Тобто намагаються максимально роздати зараз, піддобритися зараз, щоб після 30 липня нагадати виборцям: ви ж пам’ятаєте, хто вам роздавав подарунки. Адже політики не настільки наївні, щоб після офіційного старту кампанії, під час дії виборчого закону відкрито порушувати його норми, наражаючи себе на санкції. Вони зараз максимально вкладають гроші у виборців, щоб потім, після 30 липня, сказати – ви ж пам’ятаєте, хто ваш благодійник», – каже Шелеп. Як він додає, «Кампанія вже нечесна. Бо хтось стартував, а хтось утримується».

Як нагадують експерти, особливість парламентської кампанії-2012 полягає у тому, що, на відміну від двох попередніх, вибори проходитимуть за змішаною пропорційно-мажоритарною системою. Половину депутатів Верховної ради обиратимуть за партійними списками, половину – за мажоритарними округами.

Саме це повернення до змішаної системи, в українських реаліях, є джерелом найбільших загроз чесним виборам, – вважають громадські експерти.

«Вибори в мажоритарних округах – хаотичні, некеровані, у них найбільший ризик зловживання адміністративним ресурсом. Фактично, окрім загальнонаціональної кампанії, в Україні зараз відбувається 225 виборчих кампаній. На кожному окрузі – своя маленька війна. І навіть якщо національні політики, державні лідери декларують намір провести чесну виборчу кампанію, вони не в змозі вплинути на те, що відбувається в конкретному виборчому окрузі. Тому що там кожен кандидат відчуває свій безпосередній інтерес і хоче перемогти будь-якою ціною», – каже Михайло Шелеп з громадянської мережі ОПОРА.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG