Спеціальні потреби

Про що Зеленський домовився із Байденом у Вашингтоні та інші ексклюзивні подробиці року опору від посолки України в США Оксани Маркарової


Посолка України в США розповідає, що напередодні повномасштабного вторгнення у Посольстві розробляли плани працювати майже в автономному режимі.
Посолка України в США розповідає, що напередодні повномасштабного вторгнення у Посольстві розробляли плани працювати майже в автономному режимі.

Напередодні 24 лютого, згадує посолка України у США Оксана Маркарова, про анонсований виступ російського президента Путіна перед повномасштабним наступом дізналася із телефонного повідомлення під час виступу у Жіночому клубі у Вашингтоні та зразу поїхала додому. Посольство розробляло різні плани на випадок повномасштабної війни.

«Тому що ми розуміли: якщо якісь будуть такі ситуації вдома, які зроблять неможливою комунікацію хоча б на якийсь час з центром, то відповідальність на всіх послах буде ще більша. Тому що незалежно від того, чи зможемо ми додзвонитись, чи ні, чи будуть працювати наші лінії комунікацій, чи ні - ми повинні все одно забезпечити зброю, санкції, і все, що нам потрібно забезпечити», - розповідає Маркарова.

Посадовиця каже - Захід дуже швидко запровадив санкції проти Росії, ще і тому, що українська сторона в якості одного з методів стримування пропонувала превентивні санкції. Тоді на це не погодилися американці, але цей тиск, тим не менш зіграв свою роль, вказує Маркарова.

«Той факт, що санкції було ухвалено на другий день після 24 лютого, через декілька днів ще санкції, через тиждень ще санкції, через тиждень ще санкції – це не тому, що всі уряди, включно з американським, дуже швидко рухались в ці дні. Це тому що більшість цих пакетів готувалась місяці до цього, тому що вже було пропрацьовано дуже багато матеріалів, дуже багато інформації з нашого боку було надано», - говорить вона.

В інтерв’ю Тетяні Ворожко Маркарова поділилася новими, раніше невідомими деталями того, що відбувалося у Вашингтоні та у відносинах двох країн за місяці вторгнення та протягом останнього року.

Повне інтерв’ю дивіться тут

Із нього ви, зокрема дізнаєтеся:

  • Чому, незважаючи на те, що Адміністрація США та Пентагон знали про справжній стан української армії та настрої суспільства, у США все одно говорили про швидке досягнення Росією її військових цілей?
  • Що відбувалося на зустрічі у Державному департаменті США за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби за два дні до вторгнення?
  • Чи були в американців сподівання на домовленість з росіянами, і чому українці брали участь у переговорах в Стамбулі?
  • Три речі у сприйнятті війни, які змінилися у США після викриття російських звірств у Бучі та інших містах.
  • Де і як саме зародився «Рамштайн», Контактна група з оборонної допомоги Україні?
  • Про що у Посольстві говорять із представниками ВПК США?
  • Унікальну пропозицію Міністерства енергетики США Україні.
  • Про що саме говорили президенти США та України у Вашингтоні.
  • Деталі військової допомоги та за яких умов запрацює ленд-ліз?
  • Про яке майбутнє Росії говорять у Вашингтоні?
  • Пропозиції до відбудови Україну від приватних компаній.
  • Чому, незважаючи на виклики безпеки, президент США Джозеф Байден приїхав до Києва особисто?
Саманта Пауер про $9,9 мільярда бюджетної підтримки Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Форум

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG