Спеціальні потреби

Узбережжя Мексиканської затоки рік після виливу нафти


Перші наслідки виливу нафти у Мексиканській затоці
Перші наслідки виливу нафти у Мексиканській затоці

Вже рік минув з часу одного з найгіршого за всю історію США виливу нафти. Втім узбережжя Мексиканської затоки ще продовжує одужувати від інциденту.

На перший погляд узбережжя виглядає майже так як до інциденту, коли у квітні минулого року стався вибух на буровій вишці. Тоді за кілька місяців у воду Мексиканської затоки потрапило мільйони літрів нафти, залишивши чорну в’язку плівку на болотистому ґрунті узбережжя, що паралізувало життя сотні видів диких тварин та птахів.

Завдяки мікробам, які живляться елементами, що містить нафта, та хімічним речовинам, які застосувала Брітіш Петролеум, ситуація покращується. Втім науковці застерігають, що довготермінову шкоду від виливу узбережжя можна буде побачити ще не зараз.

Біолог-океанолог, який працює в організації Грінпіс, Джон Хоусвар стверджує, що нафта, яка потрапила у воду при виливі, ще досі залишається у Мексиканській затоці:

«Нафта залишається у воді, на осадочних породах, на дні. Багато потрапило у прилеглі болота, вона досі там».

Національне океанологічне та атмосферне управління веде карту одужання узбережжя затоки. Ліза ДіПінто працює у відділі реагування та відновлення:

«У деяких районах, як то лінія узбережжя, яка найбільше постраждала від виливу – ситуація набагато краща, ніж ми очікували, беручи до уваги кількість нафти, яка туди потрапила. Я думаю, це результат застосування хімікатів. В якому стані зараз вода, та райони подалі від берегової смуги – нам ще доведеться цю ситуацію досліджувати довго».

Ліза ДіПінто має досить оптимістичні прогнози щодо риби та креветок у Мексиканській затоці:

«Морепродукти успішно пройшли всі перевірки на небезпеку. Хочу підкреслити, що ця ретельна програма тестування морепродуктів, яка була переважно створена спеціально для перевірки ситуації після інциденту минулого року, показала свою ефективність. Ми можемо сказати, що споживати місцеві морепродукти – безпечно».

ДіПінто зауважує, що узбережжя ще далеко від повного одужання. А наслідки виливу нафти для уразливої екосистеми Мексиканської затоки ми будемо відчувати протягом багатьох років.

«Через цей інцидент ми звернули увагу на речі, які раніше ніколи не досліджували. Тепер ми спостерігаємо за екосистемою глибинних вод далеко від берегової смуги, також перевіряємо воду по всьому периметру узбережжя. Пройде кілька років, перед тим, як ми зможемо зробити кінцеві висновки та порівняти стан довкілля до і після інциденту, – зазначає ДіПінто.

Втім найбільше сьогодні океанологів непокоїть висока смертність новонароджених дельфінів. Також зросла смертність серед черепах. ДіПінто каже, що її організація наразі серед інших досліджує і цю проблему:

«Наше завдання – провести всеосяжні наукові дослідження, які б показали довготермінові та короткотермінові наслідки інциденту для довкілля. В кінцевому результаті ми маємо запропонувати, що має бути зроблено для відновлення втрачених ресурсів».

Президент Обама минулого жовтня видав наказ, відповідно до якого була сформована спеціальна Комісія відновлення екосистеми Мексиканської затоки. Білий дім каже, що комісія займатиметься не лише вирішенням питань, пов’язаних з минулорічним виливом нафти, але і вдасться до кроків, необхідних для запровадження більш стійкої та захищеної екосистеми цього регіону.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG