Спеціальні потреби

Держдеп про можливий приїзд в Україну американських військових


Співробітники посольства США в Україні підняли державний прапор США на будівлі посольства США, середа, 18 травня 2022 року. (AP Photo/Єфрем Лукацький)
Співробітники посольства США в Україні підняли державний прапор США на будівлі посольства США, середа, 18 травня 2022 року. (AP Photo/Єфрем Лукацький)

В ексклюзивному коментарі Голосу Америки Державний депаратмент США повідомив, що рішення про повернення американських військових в Україну з метою охорони посольства не прийнято і наразі морських піхотинців, які зазвичай здійснюють охорону диппредставництв США за кордоном, в українській столиці немає.

У понеділок, 20 травня, голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі сказав, що плани відправити американських військових в Україну «реалізуються на відносно низькому рівні». Перед тим, видання The Wall Street Journal повідомило, що чиновники обмірковують плани відправити морських піхотинців до Києва для охорони посольства, але це є делікатним завданням, бо фізична присутність американського спецпідрозділу в Києві може бути розцінена Росію як ескалація.

Під час брифінгу Міллі сказав, що будь-яке введення введення збройних сил США в Україну потребує рішення президента, повідомляє The Hill.

У середу, 18 травня, Посольство США в Україні офіційно відновило свою роботу у приміщенні в Києві, піднявши над комплексом американський прапор. У повідомленні про відкриття Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив на заходах безпеки посольства.

«Здійснюючи цей важливий крок, ми запровадили додаткові заходи для підвищення безпеки наших колег, які повертаються до Києва, і посилили наші заходи безпеки та протоколи. Ми прагнемо протистояти майбутнім викликам», - йдеться в офіційній заяві від імені Держсекретаря.

Посольство США перемістило свою роботу до Варшави за кілька днів до початку російського вторгнення 24 лютого, а на початку березня переїхало до Львова.

Наразі, пояснили Голосу Америки у Державному департаменті, посольство працює в обмеженому режимі і у Києві перебуває невеликий контингент особового складу, включно із послом та громадянами України, що працюють в посольстві. Останні повертаються на роботу за визначеним графіком, виходячи із міркувань власної безпеки та безпеки їхніх родин.

«Частина місцевих працівників залучена до військової служби, а інші продовжуватимуть працювати дистанційно», - повідомив Держдеп.

Також команда посольства тісно співпрацює із Міністерством оборони України щодо безпеки роботи посольства в Києві.

«Сполучені Штати змогли відновити операції завдяки мужньому захисту Україною свого суверенітету та територіальної цілісності від неспровокованого та невиправданого повномасштабного вторгнення Путіна», - йдеться у коментарі.

Безпеку роботи посольства назвала серед своїх пріоритетів кандидатка на посаду посла США в Україні Бріджит Брінк під час слухань в Сенатському комітеті із закордонних справ 10 травня.

«Хоча ми не зможемо без ризику вести дипломатію в зоні бойових дій, я зобов’язуюся працювати з моїм керівництвом і нашою командою, щоб збалансувати ризики та наші цілі таким чином, який просуває наші національні інтереси в Україні», - зауважила дипломатка.

У Держдепі наголосили, що вони продовжують закликати всіх громадян США в Україні негайно виїхати, якщо це безпечно зробити будь-яким комерційним або іншим приватним наземним транспортом.

Дивіться також: Відставка російського дипломата ООН у Женеві – про що говорить такий крок ветерана МЗС РФ? Відео

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG