Спеціальні потреби

Країна з президентом, але без парламенту?


Верховна рада вкотре заблокована. Справа Сергія Власенка відправила парламент на повторне коло блокування. Ані політики, ані експерти не бачать можливого виходу із ситуації, окрім повторних виборів. Поки новий парламент не оберуть, єдиною владою в країні буде президент, зазначають як політологи, так і представники опозиції.

Як наголосив у понеділок депутат від партії «Батьківщина» Микола Томенко, в оточенні президента вже давно йдеться про те, що було б добре розпустити парламент і не призначати виборів.

«Без парламенту, і уряд, і, власне, уся нинішня влада буде комфортно себе почувати, не маючи єдиного майданчика, на якому можна поінформувати про ситуацію в Україні та не допустити ухвалення тих чи інших антинародних рішень», – вважає Микола Томенко.

Щоб не затягнути проведення виборів, влада знайде чимало аргументів – відсутність коштів, недосконалість виборчого законодавства тощо, переконаний опозиціонер.

Парламент, який є сьогодні, міг би досить ефективно працювати. Але Банкова проти, говорить «Голосу Америки» в коментарі професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань.

«Якщо є принципове політичне рішення, що парламент має працювати і приймати закони, в тому числі для європейської інтеграції, то це можна було б робити. Політичне рішення, яке було прийняте на даний момент, було зовсім інше. Очевидно, тепер треба, щоб Банкова приймала нове рішення – «Ні, давайте працювати!». Але як вирішити питання по Власенку?», – питається політолог.

Забравши у Сергія Власенка депутатський мандат, влада поставила себе в таке становище, з якого дуже важко знайти вихід. «Очевидно, що рішення по Власенку було провокативним, – говорить Олексій Гарань, – і опозиція тут не може реагувати інакше».

На думку президента аналітичного центру «Відкрита політика» Ігоря Жданова, справа Власенка показала, що влада хоче мати керований парламент, а цей, який є сьогодні, її не влаштовує.

«Банкова чітко показала, що вона хоче мати керований парламент. І якщо хтось зробить крок вліво, крок вправо, то це буде розцінюватися, як втеча з генеральної лінії партії, і цей депутат буде позбавлений мандата. Знайдуть, за що», – зауважив Ігор Жданов.

Поки ж у цій ситуації, здавалось би, безвихідній, свої бонуси може отримати саме опозиція, вважає директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. На думку експерта, влада такими діями навпаки її мобілізує, і якщо вона правильно скористається ситуацією, то отримає значні бонуси.

Втім, якщо опозиція таки вийде на вулицю, як обіцяє нардеп Олександр Турчинов, то все одно рано чи пізно це призведе до перевиборів. Таку думку висловив Ігор Жданов.
Без парламенту, і уряд, і, власне, уся нинішня влада буде комфортно себе почувати, не маючи єдиного майданчика, на якому можна поінформувати про ситуацію в Україні та не допустити ухвалення тих чи інших антинародних рішень.
Микола Томенко

«Опозиція повинна радикалізуватися, оскільки, вона не отримує виходу своєї політичної енергії у парламенті. Опозиція повинна використовувати інші методи боротьби, йти на вулицю. Це все означатиме перманентний конфлікт у Верховній раді, перманентне блокування, бо інакше опозиція немає впливу на ситуацію. А це призведе до того, що рано чи пізно постане питання про дострокові парламентські вибори», – каже Ігор Жданов.

Про розпуск парламенту та перевибори говорять і в партії влади. Голова Верховної ради, регіонал Володимир Рибак зазначив під час інтерв’ю телеканалу «Інтер», що бачить тільки два можливі варіанти розвитку подій в парламенті: «Або президент врешті-решт прийме рішення та розпустить Верховну раду, яка не здатна домовлятися; чи другий варіант, на який я більше сподіваюсь – 19 березня парламент почне працювати та виконувати свої обов’язки перед виборцями».

Прем’єр-міністр Микола Азаров на минулому тижні висловив сумніви, що влада не зможе підготувати необхідні документи до саміту «Україна-ЄС» без працюючого парламенту. «Після 4-х місяців безрезультатної роботи в мене є певні сумніви», – зауважив він.

Натомість, більшість експертів сходяться на думці, що справа Власенка показує, що владі не потрібен Європейський Союз, як і працюючий парламент.
XS
SM
MD
LG