Спеціальні потреби

Трамп знайшов у США заполітизованих суддів, а до Каліфорнії рухається рятівний дощ - новини одним рядком


Трам у Каліфорнії, оглядає наслідки стихії
Трам у Каліфорнії, оглядає наслідки стихії

Цікаві, хоч і не завжди головні, новини світу, США навздогін дню, що минув, 21-му листопада

Головним тренером та менеджером чоловічної команди баскетбольної ліги у Канаді стане тренер-жінка Чантал Валлі. Повідомляє видання bleacherreport.com. Видання каже, що це відбулося вперше.

Про призначення офіційно заявили у команді Hamilton Honey Badgers. Перед цим Валлі 13 років тренувала жіночу баскетбольну команду Університету Віндзора у канадській провінції Онтаріо. Під її керівництвом команда, починаючи з 2011-го року 5 разів поспіль ставала чемпіоном провінції. Команда також 10 разів поспіль виходила до півфіналу чемпіонатів провінції.

Низка злив у Каліфорнії може полегшити роботу пожежників, які намагаються подолати нищівні лісові пожежі, які забрали життя десятків осіб. Проте стихія одночасно може зашкодити таборам, до яких переміщено осіб, евакуйованих із зон пожеж. Про це повідомляє канал CNN.

Головний суддя Верховного суду США Джон Робертс та президент США Дональд Трамп розійшлися у думках про політизацію суддів. Президент вважає суддів, які скасовують його укази, заполітизованими.

Вибачайте Головний суддя Джон Робертс, але насправді маємо "обамівських суддів"

Так Трамп назвав "обамівським" суддю, який напередодні скасував президентський указ, яким Трамп забороняв подавати прохання про надання політичного притулку особам, які перетнули кордон США незаконно. У відповідь Робертс заявив, що у США "немає суддів Трампа, Буша або Клінтона", а є безсторонні судді, які віддані своїй роботі.

Президент у боргу не лишився і відповів у своєму Twitter:

"Вибачайте, головний судде Джон Робертс, але насправді маємо "обамівських суддів", і їхня точка зору дуже відрізняється від поглядів тих, хто відповідає за безпеку нашої країни. Хотів би я, щоб, наприклад, Апеляційний суд 9-го округу (цей суд скасовував укази Трампа - прим. ГА) справді був "незалежним судом”, але якщо це так, то чому саме туди звертаються з оскарженнями наших указів щодо кордонів та безпеки і чому там ухвалюють такі рішення. Лише подивіться на шокуючі цифри. Нам потрібен захист - подібні рішення шкодять безпеці нашої країни! Дуже небезпечно і немудро", - заявив Трамп.

Федеральний суддя у штаті Мічиган скасував більшу частину обвинувачень проти доктора у місті Детройт Джумани Наґарвали, яку обвинувачували у ритуальному завданні травм геніталіям щонайменше 9-х малолітніх дівчаток. Про це повідомляють численні американські ЗМІ. Доктор здійснювала процедуру зумисного ритуального калічення жіночих чоловічих органів, так званого "жіного обрізання", згідно з культурою громади, до якої належали родини дітей. Дана практика засуджена Організацією Об'єднаних Націй, але є поширеною у частинах Азії, Африки та Близького Сходу. Правозахисники та активісти засудили рішення суду.

Місцевий суддя у тексті рішенні засудив практику, але відзначив, що федеральний закон, який забороняє ритуальне калічення жіночих геніталій - за яким і були висунуті звинувачення лікарці - суперечить Конститутції США, бо наступає на право штатів власноруч здійснювати покарання злочинів.

Справа лікарки Наґарварли була першим у США випадком переслідування за ухваленим у 1996-му році федеральним законом, який забороняє практику. На рівні штату Мічиган відповідний закон було ухвалено у 2017-му році, але затримання медика сталося кількома місяцями раніше, відтак вона може уникнути відповідальності за скоєне, бо ухвалений пізніше закон не має зворотньої дії.

Дивіться також: У Великій Британії триває політичне протистояння довкола Брекзиту

У Великій Британії триває політичне протистояння довкола Брекзиту. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG