Спеціальні потреби

Норвегія передасть Україні два комплекси NASAMS для захисту міст та критичної інфраструктури


Фото: Постріл NASAMS, PRNewsFoto/Raytheon Company
Фото: Постріл NASAMS, PRNewsFoto/Raytheon Company

Норвегія передасть Україні два зенітно-ракетні комплекси NASAMS норвезько-американського виробництва, призначені для збивання цілей, які маневрують, на малих та середніх висотах, як то дронів, гелікоптерів, балістичних та крилатих ракет, літаків.

“Постачання ще двох вогневих одиниць значно покращить здатність України захищати свої міста та критичну інфраструктуру від російських ракетних атак. Норвегія також навчатиме український персонал обслуговуванню та експлуатації цих систем”, - мовиться на сайті норвезького уряду.

“Україна має критичну потребу захистити себе від ракетних атак, і Норвегія допоможе”, - заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам, який відвідав Київ у п'ятницю, 10 березня.

Один комплекс NASAMS має три пускові установи, кожна з яких містить до шести ракет. NASAMS мають американський радар і можуть стріляти по 72 цілях одночасно, повідомляє видання Army Recognition. Здебільшого в цих системах застосовуються ракети AIM-120 AMRAAM, які можуть стріляти на відстань до 40 км і на висоту до 14 км.

З початку повномасштабного вторгнення США передали Україні вісім зенітно-ракетних систем NASAMS та боєприпаси до них. Ці комплекси розробили спільно норвезька компанія Kongsberg Defence and Aerospace та американська Raytheon Technologies.

Як пише видання Defence News, ці зенітно-ракетні комплекси в Україні мають замінити системи ППО російського виробництва, такі як С-300, які використовує Україна.

16 лютого цього року парламент Норвегії ухвалив багаторічну програму підтримки України імені Фрітьофа Нансена. Програма передбачає щорічне виділення на українські потреби впродовж 2023-2027 років допомоги на суму близько 1,6 мільярда доларів.

Фрітьоф Нансен - норвезький дипломат, вчений та полярний дослідник, який отримав Нобелівську премію миру за його гуманітарну допомогу Україні та Росії, аби запобігти голоду після Першої світової війни.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG