Спеціальні потреби

Норвегія заборонить в’їзд російським громадянам для “несуттєвих поїздок” у відповідь на “незаконну загарбницьку війну Росії проти України”


Дорожній знак поблизу норвезького міста Кіркенес неподалік єдиного пункту перетину кордону між Норвегією та Росією, 6 липня 2023 року. (Фото Джеймса БРУКСА / AFP)
Дорожній знак поблизу норвезького міста Кіркенес неподалік єдиного пункту перетину кордону між Норвегією та Росією, 6 липня 2023 року. (Фото Джеймса БРУКСА / AFP)

Норвегія введе додаткові обмеження на в’їзд до країни громадян Росії у відповідь на “незаконну загарбницьку війну Росії проти України”, повідомлено на вебсайті норвезького уряду. Обмеження набудуть чинності з 29 травня.

“Рішення про посилення правил в'їзду відповідає норвезькому підходу підтримувати союзників і партнерів у реакції проти незаконної загарбницької війни Росії проти України”, — заявила міністерка юстиції та громадської безпеки Емілі Енгер Мел, слова якої наведено в повідомленні уряду.

В такий спосіб, буде суттєво обмежено доступ російських громадян до останнього досі відкритого наземного коридору з Росії безпосередньо до Шенгенської зони у Європі, у якій існує вільний перетин кордонів між країнами зони.

Норвегія є членом НАТО й Шенгенської зони, однак не входить до Європейського Союзу, хоч часто координує свою політику відповідно до політики ЄС. Країна має наземний кордон з Росією в Арктиці довжиною 198 кілометрів та єдиний пункт пропуску на кордоні у Стурскугу поблизу міста Кіркенес.

Норвезький уряд обмежив видачу віз росіянам навесні 2022 року, й відтоді туристичні візи громадянам РФ зазвичай не видаються, йдеться у повідомленні уряду.

Згідно з новими обмеженнями, “громадянам Росії, метою яких є туризм та інші несуттєві поїздки, буде відмовлено у в'їзді через зовнішній кордон. Обмеження поширюється як на тих, хто має візи, видані Норвегією до обмеження візової практики навесні 2022 року, так і на візи, видані іншими країнами Шенгенської угоди”, йдеться у повідомленні.

Винятки можуть бути зроблені для російських громадян, які планують відвідати близьких родичів (батьків, дружину чи чоловіка, цивільних співмешканців та дітей), які проживають в Норвегії, або ж тих, хто буде працювати чи вчитися в Норвегії або інших країнах Шенгенської угоди.

Як повідомляє агентство AP, минулого тижня норвезьке щоденне видання Aftenposten заявило, що норвезьке агентство внутрішньої безпеки стурбоване проникненням російських розвідників на територію країни крізь пункт пропуску у Стурскугу.

За словами Інгер Хаугланд, очільниці відділу контррозвідки агентства внутрішньої безпеки, які наводить AP, “Росія наразі вважає, що вона отримує вигоду від здійснення саботажу в європейських країнах з метою послаблення обороноздатності України”.

22 травня, норвезьке агентство внутрішньої безпеки заявило, що загроза саботажу “схоже” зросла проти норвезьких компаній, які виробляють зброю для України.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Фінляндія наступного тижня планує ухвалити закон, який дозволить країні не приймати шукачів притулку з Росії й відправляти їх назад, за необхідності із застосуванням сили, оголосив 19 травня прем'єр-міністр країни Петтері Орпо.

Раніше Фінляндія закрила всі пункти пропуску на кордоні з Росією, звинувативши останню у використанні міжнародної міграції для тиску на Гельсінкі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG