Спеціальні потреби

Паризький суд розглядає справу колишнього панамського диктатора Нор’єґи


Колишнього диктатора Панами Мануеля Нор’єґу – виданого в понеділок Сполученими Штатами – доставлено перед суд у Парижі, де йому загрожує звинувачення у відмиванні грошей, отриманих з незаконного продажу наркотиків.

Генерал Нор’єґа, якому 76 років, керувавав Панамою від 1981 до 1989 року. У вівторок він прибув до Парижа на борту літака компанії Ер-Франс з міста Маямі на Флориді. Французький суддя має вирішити, чи його буде звільнено на поруки, чого вимагають адвокати колишнього диктатора.

Нор’єґа залишив в’язницю в Маямі в понеділок після того, як провів у ній 17-річний термін ув’язнення за звинуваченням у контрабанді наркотиків та інших злочинах.

Якщо йдеться про французьку сторону справи, то органи влади твердять , що він відмив приблизно сім мільйонів доларів, отриманих за наркотики у 1980-х роках, купуючи розкішні апартаменти в Парижі. Його вже було засуджено заочно за цими звинуваченнями, але, згідно з французькими законами, йому належиться новий судовий процес.

Колишній диктатор здався американським військам у 1990 році незабаром після вторгнення американських військ у Панаму.

Адвокати Нор’єґи твердили, що у 1990-х роках він був військовополоненим і, згідно з Женевськими конвенціями, йому повинно було дозволено повернутися на батьківщину. Проте американський федеральний апеляційний суд відкинув цей аргумент, а Верховний суд відмовився розглядати справу.

Міністр закордонних справ Панами Хуан Карлос Варела заявив, що його уряд шанує рішення Сполучених Штатів про видачу Нор’єґи Франції. Однак він додав, що Панама і далі вдаватиметься до всіх юридичних і дипломатичних засобів, щоб його було відіслано на батьківщину, де він має відбути вироки, винесені панамськими судами.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG