Спеціальні потреби

Влада не йде на поступки у справі Тимошенко


Влада не йде на поступки у справі Тимошенко
Влада не йде на поступки у справі Тимошенко

Українська влада попри заклики опозиції та лідерів країн Заходу демонструє неготовність йти на поступки у справі Юлії Тимошенко і ухвалювати закон, за яким екс-прем’єра можна звільнити з-під варти. Лідер парламентської фракції правлячої партії Олександр Єфремов заявив, що його політична сила не підтримає декриміналізацію статей, за якими засудили колишню главу уряду. Опозиція домоглася, щоб Верховна рада розглянула це питання цього вівторка, однак провладні політики попереджають про свою непохитність у цьому питанні.

«Завтра за цю статтю ми голосувати не будемо. Ми дали свою згоду на те, що завтра першим питанням в порядку денному буде стояти декриміналізація Кримінального кодексу. Наша позиція залишається незмінною – ми не можемо змінювати законодавство під конкретного громадянина», – заявив Єфремов.

Політик також повідомив, що спрямував запит до Генпрокуратури, щоб її керівництво проінформувало депутатів про нові справи, порушені проти лідера опозиції.

З ініціативою провести голосування за декриміналізацію дій, за які засуджено Юлію Тимошенко, виступала парламентська меншість. В опозиції кажуть, що не мали ілюзій щодо позитивного рішення Верховної ради. Мовляв, мають на меті показати світові справжні наміри влади. «Ми вирішили поставити крапку в цьому питанні, оскільки виглядає дуже дивно, коли президент розповідає в Європі одне, а пропрезидентська більшість робить інше», – заявив один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко. Він каже, що незалежно від того, яке рішення ухвалить парламент, опозиція продовжуватиме шукати способи звільнити Тимошенко, Луценка та інших екс-урядовців.

Тим часом стало відомо, коли почнеться розгляд поданої адвокатами Юлії Тимошенко апеляції на обвинувачувальний викрок, яким її засуджено до семи років позбавлення волі. За словами захисників екс-прем’єра, справу почнуть слухати за місяць, 13 грудня. До того часу не слід очікувати будь-яких змін у статусі цієї справи і Тимошенко доведеться провести у в’язниці.

В Міністерстві охорони здоров’я повідомили в понеділок, що попри погіршення стану здоров’я, арештована може спілкуватися із слідчими лежачи. Комісія МОЗ також рекомендуала їй курс лікування, який можна пройти в стінах СІЗО.

Адвокати Тимошенко заявляють, що вже оскаржили постанову про порушення проти їх підзахисної кримінальних інших справ, які стосуються діяльності ЄЕСУ. Правоохоронці повідомили про висунення лідеру опозиції звинувачень у приховуванні валютної виручки та несплаті податків структурою, яку вона колись очолювала. Народний депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Власенко заявив, що слідство не має підстав для кримінального переслідування Тимошенко. «В аргументацію скарги було покладено те, що насправді у тих матеріалах, які ми бачили, які ми досліджували немає жодних даних про вчинення Тимошенко будь-якого складу злочину. Ті документи, якими слідство обґрунтовує нібито причетність Тимошенко до цих справ, немає жодного відношення», – зявив Власенко.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG