Спеціальні потреби

Нідерланди ініціюють спільну з партнерами збірку додаткової системи Patriot для України


На цьому фото, наданому Міністерством оборони США, німецькі військові здійснюють постіл з системи протиповітряної оборони Patriot на базі НАТО у Греції, 8 листопада 2017 р. (Фото: Себастьян Апель/Міністерство оборони США через AP)
На цьому фото, наданому Міністерством оборони США, німецькі військові здійснюють постіл з системи протиповітряної оборони Patriot на базі НАТО у Греції, 8 листопада 2017 р. (Фото: Себастьян Апель/Міністерство оборони США через AP)

Нідерланди звернулись до європейських партнерів з новою ініціативою спільно зібрати додаткову систему протиповітряної оборони Patriot та якомога швидше доставити її в Україну, й закликали інші європейські держави долучитися.

Поки українські воїни захищають свою країну, ми повинні допомогти їм засобами ППО. Нідерланди започаткували нову ініціативу щодо спільного доставлення системи Patriot для України та закликають інші європейські країни зробити свій внесок
Кайса Оллонгрен

Про це йдеться у повідомленні на вебсайті Міністерства оборони Нідерландів від 28 травня.

Нідерланди планують надати основні компоненти та деталі системи зі своїх складів. Водночас країна визначила, хто з партнерів міг би запропонувати додаткові запчастини й боєприпаси для Patriot з наявних запасів, і наразі веде переговори з цими державами про їх можливу участь в ініціативі.

“Ми ведемо переговори з партнерами щодо створення системи Patriot, включно з навчанням українських команд. З нашою пропозицією, та консультуючись з країнами-партнерами, які надають кілька ключових частин і боєприпаси, ми можемо забезпечити Україну принаймні однією повністю працездатною системою за короткий проміжок часу”, - заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Уряд Нідерландів визнає, що системи Patriot є “дефіцитними”, вказано в повідомленні на сайті Міністерства оборони, але вважає, що Україна “веде битву Європи”, тим часом як військові спроможності країни, потужності з виробництва електроенергії та життєво важлива інфраструктура зазнають щоденних нападів.

“Поки українські воїни захищають свою країну, ми повинні допомогти їм засобами ППО. Нідерланди започаткували нову ініціативу щодо спільного доставлення системи Patriot для України та закликають інші європейські країни зробити свій внесок”, - написала Оллонгрен на своїй сторінці в мережі Х.

У 2023 році, Нідерланди вже оголошували про надання Україні частин системи ППО Patriot, а саме 2 пускових установок та ракет до них, в рамках міжнародної ініціативи з посилення української протиповітряної оборони. Також Нідерланди здійснювали підготовку українських військових до використання систем Patriot.

Згідно з даними Кільського інституту світової економіки, який відстежує допомогу партнерів Україні під час війни, Нідерланди загалом надали 5,128 мільярда євро допомоги Україні станом на кінець лютого 2024 року. Це понад пів відсотка ВВП країни. В межах загальної допомоги, військова допомога становила 3,847 мільярда євро.

Нідерланди підписали десятирічну безпекову угоду з Україною 1 березня 2024 року, й виступають одним з ключових партнерів у коаліції винищувачів F-16.

Країна пообіцяла надати Києву загалом 42 таких винищувачі, як заявляв раніше президент України Володимир Зеленський, тобто, весь наявний у Нідерландах парк F-16.

“Генеральний секретар НАТО нещодавно сказав, що, як країни НАТО, ми можемо тимчасово опуститися нижче запланованих рівнів спроможностей альянсу. Тож простір для творчості є. Промислові постачальники пообіцяли прискорити виробництво та доставлення систем на заміну. Ми на це розраховуємо”, – додала Оллонгрен.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG