Спеціальні потреби

Турецький дипломат Чевік очолить СММ ОБСЄ в Україні


Халіт Чевік
Халіт Чевік

Державний департамент США повідомляє, що турецький дипломат Халіт Чевік очолить Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні.

«США закликають всіх учасників ОБСЄ підтвердити свою підтримку моніторинговій місії… Закликаємо Росію і сили, які вона озброює, тренує, очолює і поруч з якими воює в Україні, надати (моніторинговій місії – ред.) повний і безперешкодний доступ до всієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – йдеться в повідомленні.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні почала роботу 21 березня 2014 року на підставі запиту від уряду України до ОБСЄ і консенсусного рішення всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ. Відтоді місію очолює турецький дипломат Ертугрул Апакан.

В своїй заяві речник Державного департаменту США Роберт Палладіно подякував Апакану за "лідерство у керуванні найбільшою місією ОБСЄ та відданість покращенню її безпеки та ефективності".

"Ми вдячні спостерігачам СММ та персоналу за цінний внесок до роботи місії та віддану службу у складних і, часом, небезпечних умовах. Посол Чевік має значний досвід роботи на державній службі в якості дипломата, що добре підготувало його до роботі на цій посаді", - йдеться в заяві Палладіно.

СММ – це неозброєна цивільна місія. Її мандат поширюється на всю територію України, але Росія не допускає місію до окупованого нею українського Криму. Найпомітніша частина роботи місії – в зоні російської гібридної агресії на Донбасі.

Її основні завдання – це неупереджено і об’єктивно спостерігати та звітувати про ситуацію в Україні, а також сприяти діалогові між усіма сторонами конфлікту на сході України. Водночас у складі місії, в тому числі й серед спостерігачів на Донбасі, є і громадяни Росії, яка в Україні визначена як держава-агресор. Місія вже не раз зазнавала критики, її звинувачували у проросійській позиції. СММ ОБСЄ відкидає такі звинувачення.

Дивіться також: ​Як американець за рік українську мову вивчив. Відео

Як американець за рік українську мову вивчив. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG