Спеціальні потреби

Нідерланди можуть відмовитися від ратифікації угоди Україна-ЄС


Марк Рютте
Марк Рютте

За даними екзит-полів, більшість виборців відкинули угоду на референдумі, але голосування може бути визнано недійсним.

Уряд Нідерландів може відмовитися від ратифікації Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною, після того як більшість виборців відкинули цю угоду в ході референдуму, який носив консультативний характер.

Остаточний підсумок референдуму поки що невідомий, оскільки попередні результати не дозволяють з упевненістю сказати, що 30-відсотковий поріг явки, необхідний для визнання голосування таким, що відбувся, був перевищений.

«Ясно, що противники угоди перемогли з великим відривом. Питання тільки в тому, чи була явка достатньою, - заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. - Якщо явка виявиться вище 30 відсотків, то, з огляду на той факт, що значна більшість проголосували проти угоди, я вважаю, що процес ратифікації просто не зможе продовжуватися».

Голосування, ініційоване противниками ЄС, розцінюється як перевірка антиєвропейських настроїв на континенті за три місяці до референдуму в Великобританії щодо членства країни в Євросоюзі.

Уряд Нідерландів виступив на підтримку Угоди про асоціацію України і ЄС. Однак, за даними екзит-полів, всупереч цим закликам близько 64 відсотків виборців проголосували проти угоди, і лише 36 відсотків сказали «так».

За даними соціологічної служби Ipsos, явка склала 32 відсотки, в той час як раніше повідомлялося про явку 29 відсотків.

Результати референдуму не є обов'язковими для виконання, але в разі перевищення мінімального порогу явки розглядаються як рекомендація уряду. Якщо ж явка виявиться нижче 30 відсотків, то референдум буде визнаний недійсним, і підсумки голосування можуть не враховуватися урядом.

Дивіться також: Генсек НАТО розповів про найбільше посилення з часу «холодної війни»

Генсек НАТО розповів про найбільше посилення з часу «холодної війни». Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

XS
SM
MD
LG