Спеціальні потреби

Ніл Ґорсач склав присягу судді Верховного суду США


Президент Дональд Трамп, суддя Ніл Ґорсач і суддя Ентоні Скаліа
Президент Дональд Трамп, суддя Ніл Ґорсач і суддя Ентоні Скаліа

У Верховному суді США відновлено консервативну більшість



Через чотирнадцять місяців після смерті судді Антоніна Скалії, Верховний суд США знову засідатиме в повному складі з дев'яти осіб: в понеділок присягу судді Верховного суду склав Ніл Ґорсач.

Згідно із законом США, новий члени колегії Верховного суду склав дві присяги у ході двох окремих церемоній.

Першу, закриту церемонію в Верховному суді провів голова колегії Джон Робертс. Пізніше колега Робертса суддя Ентоні Кеннеді провів церемонію приведення до присяги в Трояндовому саду Білого дому в присутності президента Дональда Трампа.

Трамп запропонував кандидатуру Ґорсача в кінці січня. Минулого тижня Сенат схвалив її за підсумками гострих дискусій, що супроводжувалися міжпартійними розбіжностями. За призначення Ґорсача проголосували 54 сенатори в підконтрольній республіканцям палаті, проти нього висловилися 45 законодавців.

Ніхто з республіканців не голосувала проти затвердження Ґорсача, який протягом десяти років працював суддею федерального апеляційного суду. У той же час його підтримали три сенатори-демократи.

З приходом 49-річного Ґорсача у Верховному суді, що складається з дев'яти суддів, відновлюється консервативна більшість з п'яти осіб.

Демократи в Сенаті спробували скористатися процедурної тактикою філібастера, щоб заблокувати голосування, але республіканці у відповідь на це змінили правила Сенату, з тим щоб для затвердження суддів Верховного суду було достатньо простої більшості голосів.

Багато демократів критикували процес заповнення вакансії, що виникла після смерті судді Скалії. Екс-президент Барак Обама висунув на цю посаду суддю Мерріка Ґарланда, але республіканці відмовилися проводити слухання у справі його затвердження, часто пояснюючи це тим, що йшов останній рік президентства Обами, і вибір кандидатури повинен був зробити переможець президентських виборів в листопаді.

Дивіться також: Неймовірна історія сили духу ветеранів АТО, які реабілітуються в Лос-Анджелесі

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG