Спеціальні потреби

НАТО збільшить сили швидкого реагування у понад 7 разів, до 300 000 військових - Столтенберг 


FILE - Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступає під час пресконференції після зустрічі міністрів оборони країн НАТО в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, у четвер, 16 червня 2022 року. (Фото AP/Олів'є Маттіс, Файл)
FILE - Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступає під час пресконференції після зустрічі міністрів оборони країн НАТО в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, у четвер, 16 червня 2022 року. (Фото AP/Олів'є Маттіс, Файл)

НАТО збільшить кількість сил швидкого реагування у понад 7 разів - до 300 000 військових. Про це у понеділок, 27 червня, заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

НАТО в майбутньому матиме “понад 300 000” військових сил швидкого реагування, тоді як наразі ці сили складають близько 40 тисяч військовослужбовців, сказав він.

Нова модель збройних сил альянсу буде покликана “забезпечити більшу кількість сил швидкого реагування в різних секторах: на суші, на морі, в повітрі та в кіберпросторі, для яких визначать конкретні плани для оборони союзників», — розповів Єнс Столтенберг.

Заява генсека НАТО пролунала напередодні саміту Північноатлантичного альянсу, де союзники планують ухвалити нову стратегію, яка серед іншого, як передбачається, визначить Росію прямою загрозою для країн НАТО.

"Я очікую, що союзники чітко заявлять, що Росія становить пряму загрозу нашій безпеці, нашим цінностям, міжнародному порядку, заснованому на правилах", - заявив Столтенберг.

“Росія відійшла від партнерства та діалогу, які НАТО намагалось встановити з Росією роками”, - сказав генсек Альянсу. - “Вони обрали конфронтацію замість діалогу. Ми шкодуємо про це, але звісно, ми маємо реагувати на цю реальність”.

За словами Столтенберга, бойові підрозділи НАТО на східному фланзі альянсу, найближчому до Росії (зокрема, в країнах Балтії), мають бути збільшені до рівня бригади, з тисячами заздалегідь призначених військ - як швидке підкріплення - в режимі очікування західнішне, зокрнема в Німеччині.

«Все це разом буде найбільшим переглядом нашого колективного стримування та оборони з часів Холодної війни», – додав він.

Як очікується, на саміті НАТО у Мадриді, що пройде від 28 до 30 червня, країни-союзники розглянуть також питання приєднання до Альянсу Фінляндії та Швеції - країн, які традиційно, до повномасштабної війни в Україні, трималися нейтрального статусу.

Засідання міністрів оборони НАТО – заяви про Україну. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:09 0:00

XS
SM
MD
LG