Спеціальні потреби

НАТО пропонує Україні розширити участь в операціях альянсу


Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен
Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен

Керівництво Півніно-атлантичного альянсу пропонує Україні вивчити можливість розширення участі в операціях альянсу. Пропозиції українським урядовцям генеральний секретар організації Андерс Фог Расмуссен озвучив у четвер у Києві. Зокрема, за його словами, НАТО пропонує Україні направити військових інструкторів до Афганістану. Пан Расмуссен зауважив, що сили альянсу почали процес поступової передачі повноважень із підтримання безпеки в цій країні місцевим підрозділам. Відтак, виникла необхідність підготувати більше військових, поліцейських та інших представників афганських сил безпеки:

«Хотів би заохотити Україну, так само як і всіх інших партнерів альянсу, вивчити можливість направлення своїх інструкторів до Афганістану в межах тренувальної місії. Необхідно, щоб наша тренувальна місія в Афганістані була підсилена додатковими інструкторами», – сказав Расмуссен на спільній прес-конференції із керівником українського зовнішньополітичного відомства Костянтином Грищенком.

Крім того генсек НАТО озвучив пропозицію Україні приєднатися до антипіратської операції альянсу в Індійському океані.

«НАТО все більше фокусує свою увагу на безпеку на морі, де ми вже маємо значний досвід діяльності. Українські військові моряки також уже мають досвід спільної із НАТО участі в антитерористичній операції в Середземному морі. Українські торговельні судна і українські моряки неодноразово ставали жертвами атак піратів у водах Індійського океану. Тому я сподіваюся, що українські збройні сили розглянуть можливість приєднатися до антипіратської операції під проводом НАТО в цьому регіоні», – сказав Расмуссен у виступі перед українськими студентами.

Військовий експерт Сергій Згурець називає участь українських військових в операції НАТО в Афганістані малоймовірною, оскільки вона буде сприйнята дуже критично громадянами країни:

«Дуже важко буде переконати українських громадян в доцільності відправлення українських військових до Афганістану навіть у якості інструкторів. Це пов’язано із ризиками і загрозами їх життю. Є інші варіанти, які вже озвучили – зокрема, використання українських миротворчих центрів у Львові. Там на полігонах можна готувати і контингенти, і афганських військових, і таким чином зробити внесок в операцію альянсу і не піддавати ризикам українських військових. Цей шлях був би більш оптимальний для української сторони», – сказав експерт в інтерв’ю «Голосу Америки».

Водночас імовірну участь України у підготовці сил безпеки в Афганістані розкритикували в КПУ, яка нині входить до парламентської більшості. Секретар комітету ВРУ із закордонних справ Ігор Алексєєв зауважив, що співпраця з альянсом зробить Україну мішенню для терористичних організацій:

«Усі намагання втягнути Україну (чи в якості надсилання інструкторів для підготовки військових у цій країні, чи в інших справах) автоматично будуть вважатися фактом, що Україна бере участь у цій операції. Головний наслідок для нас, що деякі сили, як аль-Каїда та Талібан, будуть вважати Україну членом цієї коаліції, і Україна автоматично стане ціллю для проведення терористичних актів. Це дуже небезпечно», – цитує депутата офіційний сайт КПУ.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG