Спеціальні потреби

Екіпаж космічного корабля «Атлантіс» готується до історичної космічної подорожі


В американській астронавтиці наближається до завершення ціла епоха. Національна космічна агенція США відмовляється від літальних апаратів шатл і надалі розроблятиме комічні кораблі здатні подорожувати за межі навколоземної орбіти. Тим часом 8-го липня польотом шатлу «Атлантіс» офіційно буде завершено програму використання шатлів, що тривала 30 років. «Атлантіс» має доправити на Міжнародну космічну станцію запчастини та продукти.

Член екіпажу Сандра Мангус пригадує свої почуття, коли вперше побачила запуск космічного шатла у 1981-му році:

«Я вчилась у школі і побачила запуск шатла по телевізору. Усвідомлення того, що цей апарат везе людей у космос – вражало».

Усі члени екіпажу «Атлантіс» вже мають досвід космічних польотів. Втім, цей політ особливий.

«Для нас це честь. На нашому місці могли бути і інші. Жереб обрав нас, нам пощастило. Хоч ми про це і не говоримо, але кожен хоче, щоб останній політ був якомога успішнішим. Екіпаж чудово підготовлений», – зазначає астронавт Кріс Фергюсон.

Космонавти готувались до польоту в спеціальному симуляторі, пройшли курс виживання на воді та підготувались до різних ситуацій. Тренування включали пожежу на макеті космічної станції, підготовку в умовах віртуальної реальності, ознайомлення із інструментами, що використовуються в космосі та напрацювання виходу із шатлу після приземлення.

Незважаючи на завершення програми шатлів, США продовжать фінансування станції принаймні до 2020-го року. На сьогодні працездатність орбітальної лабораторії цілком забезпечувалась шатлами.

Міжнародна космічна станція, де люди безперервно працюють протягом вже понад 10 років, стане помітною спадщиною, яку залишають по собі космічні кораблі типу шатл.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG