Спеціальні потреби

Нафтогаз розпочав реконструкцію ГТС


Нафтогаз розпочав реконструкцію ГТС
Нафтогаз розпочав реконструкцію ГТС

Національна акціонерна компанія Нафтогаз України розпочала масштабний проект реконструкції газотранспортної системи країни. Українські урядовці розраховують завдяки підвищенню надійності та ефективності ГТС збільшити обсяги транзиту російського газу до європейських країн і переконати Росію і ЄС відмовитися від спорудження альтернативних транзитних маршрутів.

Експерти кажуть, що йдеться про заміну ізоляції та переукладання труби газопроводу, реконструкцію компресорних станцій. Попри брак фінансів, урядовці хочуть завершити роботи з модернізації та реконструкції газогону у стислі терміни. Лише першу чергу реконструкції оцінюють у понад півмільярда доларів. Більше половини з цієї суми розраховуть отримати в борг від європейських фінансових інституцій.

Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк погоджуються кредитувати масштабний проект. Нафтогаз України підписав із цими інституціями документи, де зафіксовано згоду надати фінанси. Проте остаточне рішення про виділення кредиту під державні гарантії може бути ухвалене після аналізу проекту реконструкції, заявив директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек: «Ми сподіваємося підписати проект цього року».

Втім експерти не виключають, що Нафтогаз не отримає від європейців коштів, на які він розраховує. Мовляв, в Європі дивитимуться, чи виконуватиме Україна свої зобов’язання реформувати газовий ринок.

Провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що консультанти європейських банків схилятимуть їх відмовити Україні в кредитах. «Вони найняли консультантів, щоб проаналізувати стан ринку газу та ризикованість цих інвестицій. І мені відомо, що вони схиляються до того, щоб рекомендувати не давати гроші, оскільки система НАК Нафтогаз України недостатньо прозора. Якщо це комерційний проект – то банкам потрібні гарантії прозорості НАКу і реформування ринку газу», цитує експерта сайт Центру Разумкова.

Очевидно, саме тому прем’єр-міністр Микола Азаров розраховує, що до модернізації української газотранспортної системи долучиться й Росія: «Ми неодноразово запрошували Росію брати участь у модернізації нашої газотранспортної системи. Проте, коли ми це робили на словах, а самі не докладали матеріальних зусиль і витрат, Росія реагувала так, як вона реагувала. А зараз для наших російських колег очевидно, що ми цю роботу розпочали за участю наших європейських партнерів. Думаю, що зараз позиція Росії зміниться з огляду на наші практичні кроки», – наголосив прем’єр, який особисто взяв участь у присвячених початку проекту урочистостях.

Українські урядовці переконують Росію інвестувати в модернізацію української ГТС замість того, щоб вкладати гроші в спорудження газогону «Південний потік» по дну Чорного моря. Альтернативний маршрут може залишити українську трубу без газу, а бюджет без значних платежів за його транзит до Європи. Однак російське керівництво поки що не поспішає фінансувати реконструкцію української ГТС, розраховуючи отримати контроль над нею.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG