Спеціальні потреби

Німеччина розглядає надання Україні БМП "разом із партнерами" - глава МЗС Бербок


Будівля німецького парламенту, 17 березня 2022. REUTERS/Annegret Hilse/File Photo
Будівля німецького парламенту, 17 березня 2022. REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Німеччина розглядає питання надання Україні сучасних бойових машин "разом із партнерами", заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

"І США, і Франція спільно обмірковували, як краще надати підтримку (Україні). Ми в Німеччині також розглядаємо, що ще ми можемо зробити разом із нашими союзниками", - сказала високопосадовиця.

Раніше про те, що Німеччина не припиняє постачання зброї в Україну й пристосовуватиме поставки "до потреб на полі бою" сказав віце-канцлер Німеччини Роберт Габек під час візиту в Осло.

Габек заявив, що рішення Франції та можливий подібний крок Сполучених Штатів змусять Німеччину прискорити власні дискусії.

"Ми завжди вивіряли поставки німецької зброї так, щоб Україна отримувала ту підтримку, яка потрібна їй у конкретний момент. Тобто це динамічний процес. Саме тому федеральний уряд зараз швидко обговорить цю ситуацію, а потім ухвалить відповідні рішення", - сказав він.

Як пише Reuters, після того, як Франція оголосила про намір відправити легкі бойові машини до Києва, у бік уряду ФРН, зокрема, з боку представників німецької коаліції, посилились заклики про відповідні кроки.

Як йшлося у матеріалі Голосу Америки, після оголошень Парижа і Вашингтона про надання Україні бронемашин AMX-10 RC та Bradley M2 погляди були звернуті саме на Берлін, до якого українські представники не раз зверталися з закликами надати танки Leopard і бойові машини піхоти Marder.

Голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Аґнес Штрак-Циммерман закликала уряд Німеччини надати Україні Marder і навчити українців їх використовувати.

Представниця партії Зелених в парламентському комітеті з питань оборони Сара Нанні заявила, що Німеччина повинна надіслати Marders і танки Leopard.

Андреас Шварц, законодавець, який відповідає за питання безпеки у соціально-демократичній партії канцлера Олафа Шольца, сказав журналу Spiegel, що уряд має «перехопити ініціативу» після кроку Франції.

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 4 січня заявив, що постачання колісних французьких винищувачів танків "дає чіткий сигнал всім партнерам, що немає жодних раціональних причин не постачати танки західного зразка Україні".

У статті використано матеріали Reuters, AP
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG