Спеціальні потреби

Продажі напередодні Дня матері вказують на одужання американської економіки


День матері – популярне в Америці родинне весняне свято. У цей день мам вшановують квітами, солодощами, подарунками. Для економіки – це великий бізнес, цей вікенд для роздрібної торгівлі - один з найприбутковіших за весь рік. Після кількох років кволих продажів, роздрібні торгівці нарешті за останні два квартали відчули покращення. Вони сподіваються, що День матері цього року стане доказом того, що економіка пішла вгору.

Триш Шульц співвласниця «Крон Шоколатьє» – угорської кондитерської, відомої мешканцям столиці своїми шоколадними трюфелями.

«Ззовні вони виглядають досить просто, але це справжнє масло, ром, крем та шоколад», – каже Триш.

Як і багато інших торгівців у США крамниця відчула негативний ефект рецесії. За останні кілька років продажі впали. Втім наближається День матері – свято, на яке американці дарують своїм матерям шоколад, квіти та святкові картки. Триш розраховує на збільшення покупців.

«Минулого року, День матері був не зовсім вдалий. Цього разу, я відчуваю, вдача повертається. Вже с початку року бізнес набагато кращий, ніж минулого року. Так, що ситуація виправляється», – говорить Триш.

Оптимізм Триш небезпідставний. Якщо брати до уваги дані Національної Федерації роздрібної торгівлі, яка моніторить продажі по всій країні, за останні дев’ять місяців обсяги продажів стабільно зростали. День матері приносить роздрібним торгівцям у США левову частку травневого прибутку. Еллен Дейвіс – віце-президент Федерації.

«Цього року ми очікуємо, що продажі на День матері стрибнуть майже до того рівня, якими вони були до рецесії. Так у середньому, пересічний американець витратить близько ста сорока доларів у це свято, а це 16 мільярдів у масштабі країни», – каже Еллен.

Федерація говорить, що цього року мами можуть розраховувати і на більш коштовні подарунки, як то одяг, дорогоцінності, та електроніку на зразок смарт-фонів та ай-педів. Втім, традиційні листівки та квіти залишаються головними подарунками.

«Джонсонс Флорист» – один з найстаріших в американській столиці квіткових магазинів. Квіткарі вже запасаються товаром на цей вікенд. Дон Шерм складає букети вже понад 50 років. На День матері він працює, як правило, без перерв.

«День матері, мабуть, одне з найбільших свят. У всіх є мама. Так що це особливий день», – говорить Дон.

Якими будуть продажі на День матері може сигналізувати, в якому стані перебуває економіка країни. За словами Федерації, роздрібна торгівля відповідає за дві-третини ВВП, а в цій індустрії працюють майже дев’ять мільйонів людей. Тому, кажуть економісти, пожвавлення роздрібної торгівлі є ключовою умовою одужання економіки США.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG