Спеціальні потреби

Неорадянські імперіалісти Кремля бачать загрозу у грузинській демократії, – лідер республіканців Макконнелл


Лідер Республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл: “Грузинський народ заслуговує на те, щоб писати своє власне майбутнє, а не на те, щоб йому його диктували партійні вожді Москви”. REUTERS/Kaylee Greenlee Beal
Лідер Республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл: “Грузинський народ заслуговує на те, щоб писати своє власне майбутнє, а не на те, щоб йому його диктували партійні вожді Москви”. REUTERS/Kaylee Greenlee Beal

Лідер Республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл висловив сподівання, що влада в Тбілісі, "поставить суверенітет країни понад перспективою підкорення” і відкличе “російське законодавство”.

Макконнелл долучився до низки американських урядовців та політиків, які закликають Грузію не запроваджувати законодавство про "іноземних агентів", яке, на їхню думку, було інспіровано з Москви, де за допомогою подібного закону переслідують незалежні ЗМІ, недержавні організації та опозицію.

Макконнелл заявив у Сенаті, що партія більшості ставить інтереси збереження влади понад прагнення грузинського народу до демократії та ближчої інтеграції зі західними інституціями.

“У Грузії прагнення парламентської більшості до влади загрожує придушити громадянське суспільство країни та зруйнувати її демократію. Намагаючись консолідувати свою владу в уряді, партія “Грузинська мрія” придушує і євроатлантичні прагнення грузинського народу”, – сказав Макконнелл, згідно з повідомленням пресслужби Сенату.

Макконнелл на противагу “безвідповідальності партійних лідерів” відзначив також прагнення до самовизначення та свободи від російського тиску тисяч грузинів, які вийшли з протестами на вулиці.

“Четверо з п'яти грузинів кажуть соціологам, що чітко прагнуть європейського майбутнього, – додав політик. – Вони вірять, що міцне укорінення на Заході, серед демократичних країн, де панує верховенство права, є в їхніх інтересах”.

Стояти поруч із вільними народами, які протистоять агресії тиранів, таких як Путін чи Сі — це у наших власних інтересах. Це стосується Тайваню та України, Естонії та Японії
Мітч Макконелл

Для Сполучених Штатів, додав Макконелл, має значення те, дивиться Грузія на схід чи на захід: “Стояти поруч із вільними народами, які протистоять агресії тиранів, таких як Путін чи Сі — це у наших власних інтересах. Це стосується Тайваню та України, Естонії та Японії”.

Крім того, законодавець наголосив: “Грузинський народ заслуговує на те, щоб писати своє власне майбутнє, а не на те, щоб йому його диктували партійні вожді Москви”.

На думку Макконелла, росіяни “одержимі контролем над майбутнім Грузії”, оскільки йдеться про “неоімперіалістичні фантазії Путіна”.

Як писав Голос Америки, минулого тижня Білий дім застеріг, що закон, який остаточно ухвалив парламент Грузії, і який називають також законом “про іноагентів", може спровокувати переоцінку відносин між Вашингтоном і Тбілісі.

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр назвала закон про “Про прозорість іноземного впливу” “кремлівським” "за стилем".

“Ми глибоко стурбовані грузинським законодавством у кремлівському стилі про іноземних агентів, яке щойно було прийнято, і очікуємо, що президентка накладе на нього вето”, – сказала представниця Білого дому 14-го травня.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка все більше ворогує з правлячою партією «Грузинська мрія» після того, як вона підтримала її кандидатуру в 2018 році, наклала вето на законопроєкт.

Однак «Грузинська мрія» має більшість у парламенті, що дозволить легко подолати президентське вето.

США та Євросоюз відверто висловлюють свою стурбованість законом, який суперечить демократичним цінностям, і ще більше віддалятиме Грузію від цінностей Європейського Союзу.

У вівторок, 21-го травня, Венеційська комісія Ради Європи заявила, що «наполегливо рекомендує» владі Грузії припинити спроби запровадити ухвалений закон про «іноземних агентів».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG