Спеціальні потреби

У десятках штатів США проголосували за зміни до місцевого законодавства: від розміру мінімальної зарплатні до особливостей роботи Uber


На фото: голосування у Лос-Анджелесі, Каліфорнія
На фото: голосування у Лос-Анджелесі, Каліфорнія

На виборах 2020 року, крім президента та членів Конгресу, американці голосували за різні законодавчі ініціативи, які виставляються на загальне голосування (ballot initiatives - англ.). Законодавчі ініціативи, які виставляються на загальне голосування, дають виборцям можливість безпосередньо змінити закони штату або Конституцію штату.

За даними CBS News, у 32 штатах США, Пуерто-Ріко та окрузі Колумбі (столиця США) проголосували з приводу щонайменше 120 ініціатив.

Найбільшу увагу привернула ініціатива, яка розглядалась у Каліфорнії, де голосування з приводу Пропозиції 22 визначало, чи можуть компанії, які працюють на базі додатків, такі як Uber, Lyft та інші, продовжувати класифікувати робітників як незалежних підрядників замість співробітників компанії. За пропозицію проголосували 58%.

Ось деякі інші помітні ініціативи, за які голосували у вівторок.

• П'ятдесят два відсотки пуерториканців проголосували за ініціативу щодо набуття статусу штату США. Результати голосування не носять обов'язкового характеру і ще не підтверджені офіційно. На даний час пуерториканці є громадянами США, але не мають представництва у Конгресі.

• Шістдесят один відсоток жителів Флориди проголосували за підвищення мінімальної заробітної плати до 15 доларів на годину до 2026 року. Результати ще не підтверджені. Ініціатива дозволить підняти заробітну плату до 10 доларів на годину в 2021 році і щороку підвищувати її на долар, поки вона не досягне 15 доларів на годину.

• Арізона, Монтана, Нью-Джерсі та Південна Дакота підтримали ініціативи щодо легалізації рекреаційної марихуани для осіб віком від 21 року.

• Каліфорнійці проголосували за те, щоб дозволити голосувати на виборах умовно-достроково звільненим. Вони, схоже, відхилили пропозицію, яка дозволила б 17-річним голосувати на праймеріз або позачергових виборах за умови, що до дня виборів їм виповниться 18 років. Виборці, схоже, відхилили пропозицію про скасування застави.

• Виборці у Колорадо, як видається, підтримали міру, відповідно до якої голоси штату у Колегії виборців будуть віддаватись переможцю загальнонаціонального голосування у США. У Колорадо відхилили ініціативу, яка забороняла би робити аборти після 22 тижнів вагітності, якщо життя матері не загрожувало.

• Виборці штату Луїзіана схвалили ініціативу щодо додання до законодавства штату формулювання, яке пояснює, що його Конституція не містить чіткого права на аборт.

• Орегон схвалив ініціативи щодо декриміналізації володіння такими наркотиками, як кокаїн, героїн та метамфетамін. Штат також схвалив легалізацію психоделічних грибів. Округ Колумбія також декриміналізував психоделічні гриби.

• Виборці у штаті Массачусетс відхилили ініціативу щодо встановлення так званого рейтингового голосування, згідно з яким виборці ранжирують кандидатів замість того, щоб вибрати лише одного. Результати подібної ініціативи на Алясці ще не підраховувались.

Дивіться також: Як пройшла виборча ніч у США, як рахували голоси і що заявляли кандидати?

XS
SM
MD
LG