Спеціальні потреби

Кампанія проти ожиріння в американських школах?


У штаті Міссісіпі мешкає найбільший відсоток дорослих із зайвою вагою – понад 32 %. Ситуація поміж дітей ще гірша. Понад 44 % дітей віком від 10 до 17 років – огрядні. З них 22 % страждають на ожиріння. Сумна статистика змусила владу розгорнути масштабну кампанію популяризації здорового способу життя.

Свіжий салат і свіжі фрукти – у шкільній їдальні. Інтенсивні заняття – на уроках фізкультури.

Ці нововведення у школах Міссісіпі почалися після того, як з’ясувалося, що штат має найвищі показники дитячого ожиріння.

Дітям не просто нав’язують зміни, їм пояснюють переваги здорового способу життя, щоби залишатися здоровими і робити речі, які допоможуть на старості.

Розгорнута у штаті кампанія уже дає позитивні результати. 13-річна Вікторія «скинула» 20 кілограмів за рахунок кращого харчування і спортивних занять.

«Зміни сталися, бо, мабуть, я зрозуміла, що настав час змінити себе», – каже Вікторія.

Змінам сприяла і школа....Якщо 5 років тому у їдальні подавали лише білий хліб, консервовані фрукти і смажене гаряче, то сьогодні тут є хліб з цілісного зерна, знежирене молоко, свіжі фрукти і овочі.

З кафетерію також зникла кока-кола та інші напої з високим вмістом цукру. Натомість школярам пропонують свіжі фруктові соки. Менеджер їдальні Джойс Шоу сподівається, що нові звички вкоріняться у дітей і поза школою.

«Можливо, коли діти підуть у супермаркет з батьками, то скажуть: «Мамо, нас у школі годували ківі, давай ми купимо їх. Я сподіваюся, що згодом вони почнуть їсти поживні харчі і вдома», – говорить Джойс Шоу.

Здоровий спосіб харчування не легко привити у такому штаті як Міссісіпі, де висококалорійні страви уже стали нормою. Проблема і в тому, що багато людей живуть у так званих «харчових пустелях» – районах, де продуктові магазини розташовані далеко від населених пунктів.

Бобі Макденіел може дійти пішки лише до одної крамниці. Вибір свіжої городини там мізерний.

«Свіжі овочі знайдеш хіба що на власному городі. Тут їх не купиш», – каже Бобі Макденіел.

Шкільна медсестра Емелі Гердал бачить своє завдання у тому, щоби пояснити учням індекс маси тіла і у чому полягає ризик його збільшення.

«Високий кров’яний тиск, діабет та інші захворювання, про які ми не хочемо чути. То ж краще запобігти їм заздалегідь», – говорить Емілі Гердал.

Рахування калорій і обов’язкова фізична підготовка це добре, – каже вчитель фізкультури Генрі Гуд. Але проблема, на його думку, у тому, що теперішнє покоління не вміє корисно проводити дозвілля.

«Коли я був дитиною, у нас не було вибору – ми гралися на дворі. Ми не мали відеоігор, відеоприставок, які тримали б нас у чотирьох стінах. Ми гралися одні з одними,… ходили рибалити і таке інше», – каже Генрі Гуд.

Медсестра Емілі курсує між кількома школами у намаганні запобігти ожирінню серед дітей. Вона говорить:

«Я можу працювати 24 години на добу, 7 днів на тиждень, але навряд чи навчального року буде достатньо, аби встигнути все зробити».

У медсестри не так багато часу, щоб привчити молодих людей до здорового способу життя і запобігти їх ожирінню у дорослому віці. А шанси у них великі, як свідчить статистика, від ожиріння у штаті страждає кожен четвертий із п’яти дорослих.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG