Спеціальні потреби

За виборами в Україні спостерігатиме місія Міжнародного республіканського інституту США


До України прибули спостерігачі американської неурядової організації Міжнародний республіканський інститут. Про завдання місії на парламентських виборах та перші враження від кампанії, "Голосу Америки" розповів керівник делегації Стівен Нікс.

Кор: Що місія Міжнародного республіканського інституту (МРІ) робитиме на парламентських виборах в Україні?

Нікс: Міжнародний республіканський інститут надіслав делегацію із 35 людей. Вони будуть спостерігати за виборами в багатьох регіонах України. До місії входять громадяни різних країн. Маємо представників із США, Швеції, Польщі, Канади та інших держав. Так що це по-справжньому багатонаціональна делегація. Спостерігачі мають декілька завдань. Але насамперед присутність міжнародних місій дає українським виборцям відчуття впевненості, що є високий інтерес до цієї кампанії. А це, звичайно, додає громадянам відчуття важливості самого процесу.

А від цієї кампанії що ви очікуєте?

Нікс: Ми чекаємо, що ці вибори пройдуть так само добре організовано, як і два тури президентських виборів. Ми сподіваємося, що результат відображатиме волевиявлення людей. Ми не будемо оприлюднювати якісь свої оцінки, поки вибори не пройдуть. Наступного понеділка в другій половині дня ми зберемо прес-конференцію, на якій поділимося своїми попередніми висновками і будемо готові відповісти на будь-які запитання журналістів.

Кор: Через те, що вибори дострокові, маємо дуже коротку виборчу кампанію. Все доводиться організовувати дуже швидко і не завжди бездоганно. Чи ви вже маєте якісь зауваження?

Нікс: Звичайно, після президентських виборів були оголошені дострокові парламентські. Конституційний суд дав їм зелене світло. Тому кампанія дійсно вийшла коротка. Але ми бачимо, що багато партій підготувалися і йдуть на вибори. А це ознака демократичності процесу. Тому ми сподіваємося побачити гарно організоване голосування в спокійній і мирній атмосфері. Ми дійсно на це дуже сподіваємося.

Кор: Після президентських виборів МРІ і інші спостерігачі давали рекомендації, як покращити процес. Чи бачите ви, що до ваших зауважень прислухалися?

Нікс: Переважно йшлося про технічні моменти. Вони не вплинули на результат голосування. І на цьому етапі ми бачимо, як Центральна виборча комісія намагається вдосконалити процедури, проводить навчання та тренінги, щоб вибори відбулися так, як вимагає українське законодавство.

Кор: Ви зустрічалися з представниками партій-учасників виборів? Вони висловлювали якісь нарікання чи зауваження?

Нікс: Так, ми зустрічалися із лідерами партій, які беруть участь у виборах. Всі говорять про високу конкурентність виборів. Всі готуються з піднесенням, як і завжди. Всі розуміють важливість цих виборів, бо наступний парламент формуватиме уряд. Саме тому це критично важливо для подальшого просування України до Європи. І ми будемо уважно спостерігати, складати наші звіти і з нетерпінням чекаємо на день голосування.

Дивіться також: Що американські спостерігачі очікують від виборів в Україні. Відео

Що американські спостерігачі очікують від виборів в Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG