Спеціальні потреби

Палестинсько-ізраїльський конфлікт може вплинути на президентські перегони у США


Палестинсько-ізраїльський конфлікт може вплинути на президентські перегони у США
Палестинсько-ізраїльський конфлікт може вплинути на президентські перегони у США

Відносини адміністрації Обами з Ізраїлем стали одним з ключових питань під час нещодавніх перегонів за крісло у Конгресі від міста Нью-Йорк, де переміг республіканець Боб Тернер.

«Нас попросила громада цього округу донести їх голос до Вашингтона, і я сподіваюсь, що нас почують», – заявляє конгресмен Тернер.

Тернер каже, що головною причиною його перемоги стало незадоволення електорату економічною політикою президента Обами. Не останню роль в його кампанії зіграв і колишній мер міста Ед Кох.

Кох закликав виборців, особливо на дільницях, де зареєстрована велика кількість ортодоксальних євреїв, підтримати Тернера у знак протесту проти послаблення підтримки Ізраїлю з боку Обами. Цей аргумент використовують і претенденти у кандидати на президентське крісло від республіканської партії, зважаючи на те, якою сильною є підтримка Ізраїлю у громаді християн-євангелістів.

Кілька кандидатів-республіканців, серед яких і сьогоднішній лідер у перегонах губернатор Техасу Рік Перрі, кажуть, що президент Обама проваджує занадто жорстку політику по відношенню до Ізраїлю, вимагаючи від останнього додаткових поступок палестинцям.

«Ми спостерігаємо, як американська адміністрація ізолює свого близького союзника, і робить це в образливий та наївний спосіб», – стверджує губернатор Перрі.

Виборці з єврейської громади підтримали Обаму у 2008 році, відтак сьогодні Білий Дім робить все, щоб не втратити цю підтримку.

«Абсолютна відданість Президента справі безпеки Ізраїлю є очевидною та непохитною», – стверджує речник Білого Дому Джей Карні.

Офіційні особи адміністрації президента кажуть, що сполучені Штати накладуть вето на заявку Палестинської автономії щодо отримання повної незалежності від Ізраїлю, яку остання планує подати на розгляд Ради Безпеки ООН. Втім, виборці в єврейській та мусульманській громадах пильно стежать за тим, якою насправді буде реакція США, коли це станеться.

«Єврейська громада в Америці історично є більш згуртованою, ніж мусульманська, коли йдеться про ключові питання. Щоправда, за останні тридцять років, ми спостерігаємо, як мусульманська громада стає більш активною та об’єднаною», – говорить соціолог Джон Зоґбі.

Так, на думку експертів, не останнім фактором, який впливатиме на результат президентських перегонів у наступному році стане здатність Президента Обами у питанні Ізраїльсько-палестинського конфлікту врахувати інтереси обох сторін – єврейської та мусульманської громад.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG